Nicio faptă bună nu trebuie lăsată nepedepsită, mai acum în apropierea Crăciunului. Este cazul lui Daniel Câșlariu, tânărul din Trușești, care după ce în vară a organizat mai multe proteste pentru infrastructura județului, din toamnă și-a făcut o asociație, Grup Civic Botoșani, prin care face mai multe acțiuni umanitare. Printre acestea este și acțiunea prin care peste 5.000 de copii sărmani din mediul rural au primit câte un pachețel cu dulciuri, acum înainte de Crăciun.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
El s-a implicat și în renovarea mai multor case pentru familii nevoiași, iar activitățile sale au devenit virale pe Facebook. Așa se face că, într-o zi a fost sunat de o femei care i-a povestit despre cazul unei familii din Brăești, care ar avea nevoie de ajutorul său. Este vorba de o bătrână septuagenară, care are grijă de nepoții săi, de zece, respectiv patru ani. Ea ar fi rămas fără pământ și casă, care i-ar fi fost luate copiii săi, motiv pentru care s-ar fi mutat într-o casă primită donație în Brăești. „Am luat produse de o mie de lei, mâncare și ceva dulciuri pentru copii, și am mers acolo. Din păcate, fiind foarte ocupat, am ajuns seara, pe întuneric. Am făcut o poză, iar bunica mi-a zis că nu ar avea bani să meargă la control cu copiii la doctori (n.r. – cel mare fiind bolnav). Mai mult ea a zis că nu are aragaz și mașină de spălat și că se chinuie crescându-i pe cei doi copii. Am ajuns acasă și am postat povestea pe Internet, să fie ajutați”, a povestit Daniel Câșlariu. Acesta a adăugat că, a doua zi, după vizita sa la bătrână, a venit primarul și a amenințat-o că îi ia copiii, pentru că i-a făcut comuna de râs.
Câșlariu și-a continuat acțiunea, iar cu sprijinul oamenilor de bine a reușit să cumpere un aragaz, o mașină de spălat și niște dulciuri pentru copii pe care le-a dus la Brăești. Aici a găsit-o pe bătrână plângând, care i-a povestit că „primarul a venit cu Protecția Copilului să-i ia pe cei mici și că a forțat-o să semneze nu știu ce hârtii”. „I-a spus că atâta timp cât o să fie el primar o să aibă probleme cu el. Mi-a trimis un mesaj pe telefon și m-a amenințat că o să-mi facă plângere penală pentru fals și uz de fals, defăimare și alte chestii, ca să-mi schimb optica față de acțiunile de binefacere”, a mai povestit Câșlariu.
Primarul liberal din Brăești, Ioan Toma, care conduce comuna de imediat după Revoluție, încearcă să atenueze cele petrecute, susținând că, de fapt, el nu ar fi vrut să-l amenințe pe Daniel Câșlariu, că îl apreciază pentru ceea ce face și doar că a vrut să-l atenționeze că părinții copiilor crescuți de bunică au în proprietate zeci de oi, zeci de capre și zeci de păsări, dar că „familia este certată cu apa”. Mai mult, el dezminte că a amenințat-o pe bătrână și că ar fi sesizat Protecția Copilului ca să-i instituționalizeze pe cei mici. „Cei de la Protecția Copilului s-au autosesizat de pe Internet, nu i-am sesizat eu”, a declarat primarul de Brăești.
„Noi ne-am sesizat de pe Facebook. La vizita pe care au făcut-o familiei, colegii mei nu au sesizat nicio situație de risc iminent care să impună separarea copiilor de mediul familial. Colegii au discutat cu bunica, pentru că părinții erau plecați la câmp cu animalele. Ei au consiliat-o cu privire la importanța menținerii igienei, a implicării părinților în educația copiilor, a asigurării unui climat normal pentru dezvoltarea acestora, dar multe dintre aceste lucruri ar fi trebuit să fi fost făcute deja de reprezentanții primăriei. De altfel, reprezentanții Primăriei Brăești vor monitoriza în continuare situația copiilor în scopul prevenirii separării acestora de mediul familial”, a declarat Dan Șlincu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecţia Copilului Botoșani.
În acest context, Daniel Câșlariu a declarat că va monitoriza și el situația familiei, în sensul ca primarul să nu mai facă presiuni asupra acesteia, ci din contra să o ajute să treacă peste nevoi. „Sunt decis să merg în audiență la prefect, dacă primarul continuă să mai amenințe familia sau pe mine”, a conchis Câșlariu.