Botoșănenii sunt la coda clasamentului numărului de de conturi Junior deschise de stat pentru copii la Trezorerie. Județul Botoșani ocupă locul 34 din 42, părinții deschizând în județ în primele nouă luni ale anului 221 în care au depus 284.221 lei.
La nivel național au fost depuse aproape 23 de milioane de lei (n.r. – cinci milioane de euro) au fost depuse anul acesta în 16.343 de conturi Junior. La cele peste 16.000 de conturi se adaugă alte circa 35.000 de conturi deschise de stat pentru copii instituționalizați. Pentru aceștia, Guvernul are planificată anul acesta plata unei sume de peste 40 de milioane de lei. Interesul cel mai ridicat pentru această formă de economisire a fost în București, Hunedoara, Bihor, Argeș, Constanța, Cluj, Bacău, Prahova, Dolj și Vâlcea. Doar bucureștenii au pus la dispoziția Guvernului prin acest program peste patru milioane de lei în 2.162 de conturi, pe locul al doilea fiind Hunedoara, cu peste un milion de lei în 732 de conturi. Guvernul va avea de acordat pentru acest an prime de aproape 10 milioane de lei, în contextul în care suma medie depusă într-un cont Junior este de circa 1.400 de lei, ușor peste nivelul de 1.200 de lei necesar obținerii bonusului de 600 de lei. Suma de circa 10 milioane de lei nu va fi plătită însă anul acesta, întrucât primele și dobânda se virează în cont doar la momentul închiderii depozitului, la împlinirea vârstei de 18 de către titular.
Guvernul este interesat de atragerea, sub diverse forme, de bani de la populație, de preferat pe termene cât mai lungi. Banii depuși în contul Junior vor sta la dispoziția Trezoreriei perioade lungi de timp fără niciun cost, urmând ca statul să înregistreze costuri doar la momentul la care minorul împlinește 18 ani și îi virează primele anuale și dobânzile acumulate.
Prin acest program, statul concurează direct mecanismele de economisire pentru copii lansate de bănci, care nu au însă capacitatea de a acorda, pe lângă dobândă, și o primă de până la 50% din valoarea anuală a depunerii.
Contul Junior este o formă de economisire pentru copii, lansată de Guvernul Dăncilă, în cadrul căreia dacă părinții depun minimum 1.200 de lei într-un an în contul respectiv, statul acordă o primă de 600 de lei, precum și dobândă de 3% pe an pentru suma depusă.
Programul a debutat greoi anul acesta, în condițiile în care autoritățile au făcut foarte puțin pentru a promova această schemă de economisire. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege abia în luna iulie, după ce a încercat să blocheze actul la Curtea Constituțională. Conturile au putut fi deschise și alimentate înaintea semnăturii președintelui, deoarece au fost legiferate de Guvern prin ordonanță de urgență, aplicabilă de la momentul publicării în Monitorul Oficial.