Municipalitatea va veni în sprijinul botoşănenilor care au rezervat un loc de parcare. Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului, a anunţat că va propune o modificare a regulamentului vizând circulaţia în municipiul Botoşani şi măsurile aplicate în cazul maşinilor parcate neregulamentar. Cel mai probabil, noile reglementări vor fi dezbătute şi aprobate în luna ianuarie. Iniţiativa edilului vine după ce mai mulţi botoşăneni s-au plans de faptul că şi-au găsit locurile de parcare ocupate de alte maşini. O botoşăneancă ce locuieşte într-un bloc pe Aleea Călugăreni s-a plans că pe locul pentru care plăteşte a fost lăsată trei săpătmâni o maşină înmatriculată în Franţa. Au fost necesare mai multe telefoane la Poliţia Locală, sesizări scrise, pentru ca într-un final proprietarul maşinii să fie identificat şi să-şi ia de acolo maşina. Explicaţia conducerii Poliţiei Locale a fost aceea că, în cazul maşinilor înmatriculate în altă ţară, este greu de găsit proprietarul, deoarece nu există o evidenţă în acest sens.
“Se află în dezbatere publică o modificare care se referă la parcarea subterană de la Piaţa Centrală pe care vrem să o transferăm la Eltrans şi atunci trebuie să modificăm acest regulament al gestiunii parcărilor. Putem să folosim acest prilej ca să introducem o nouă prevedere, în baza căreia o maşină să poată fi ridicată de pe un loc rezervat, dacă a fost parcată mai mult de 24 de ore. ”, a explicat edilul. Potrivit acestuia, maşinile care ocupă locuri rezervate nu pot fi ridicate la scurt timp după primirea sesizării. „Dacă am da posibilitatea ridicării maşinilor imediat ce sunt găsite pe locurile rezervate, am bloca activitatea Poliţiei Locale şi a Eltrans pentru că la ora 16.00 – 16.30 am primi cel puţin 30 de apeluri instant la Poliţia Locală în care se solicită sprijinul, lucru care nu poate poate fi dus la îndeplinire din cauza capacităţii administrative şi a poliţiei şi a societăţii Eltrans”, a adăugat viceprimarul.
Poliţiştii locali şi echipele Eltrans vor interveni în cazul maşinilor parcate o perioadă mai mare pe un loc rezevat. „Voi propune posibilitatea ridicării maşinii după 24 de ore, pe locurile rezervate, care sunt semnalizate corespunzător. Este foarte importantă semnalizarea locurilor rezervate, aceasta trebuie să transmită foarte clar că acel loc este rezervat. Dacă locul semnalizat corespunzător, cu numărul acordului de rezervare şi numărul maşinii şi au trecut 24 de ore de la notificarea Poliţiei Locale afişată foarte clar pe parbriz, ca să stea la baza unui eventual proces cu dovezi clare, putem să ridicăm acea maşină”, a mai explicat Cosmin Andrei.
Altfel spus, după ce poliţiştii locali primesc o sesizare, ei se deplasează la locul indicat pentru a-l notifica pe şoferul maşinii care a parcat pe un loc rezervat. Din acel moment curge intervalul de 24 de ore. Maşina nu va putea fi ridicată decât după expirarea celor 24 de ore, interval în care şoferul notificat îşi va putea lua maşina de acolo, însă va rămâne cu sancţiunile aplicate pentru parcarea pe un loc rezervat.