Botoşaniul va putea avea mai mulţi medici rezdenţi de la anul. Asta după ce Ordonanța de Urgență care permite rezidențiatul în spitale județene și în spitale private a fost adoptată miercuri de Guvern. Este reglementarea despre care se spune că va elimina monopolul UMF în pregătirea rezidenților.
Măsura a fost aprobată de ministrul Victor Costache după ce aproximativ 900 de absolvenți de facultate au obținut la examenul de rezidențiat desfășurat duminică peste 60% din punctajul maxim pe domeniu, dar nu s-au încadrat pe posturile scoase la concurs. „Astfel eliminăm inechitățile existente, elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialişti atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire. Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimăm 7.159 rezidenți, în România şi sperăm ca efectele să se vadă în câţiva ani. Sunt primele măsuri concrete pe care le luăm pentru a stopa criza resursei umane calificată din domeniul medical. Am reușit acest lucru în condițiile în care anul acesta s-a înregistrat un record de participare la Rezidențiat”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.
Anul acesta, au fost scoase la concurs 4.710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire: 3.960 locuri și posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară și 256 farmacie şi 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI.
Până acum, rezidențiatul se desfășura doar în spitale publice cu medici care sunt profesori la facultățile de Medicină, însă ordonanţa permite ca pregătirea să poată fi făcută în spitale publice județene, în spitale private, dar și în cabinetele medicilor de familie. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”, care este al treilea ca mărime din ţară, ca număr de paturi, ar fi un candidat ideal pentru a primi medici rezidenţi. „Aşteptăm să vedem care vor fi exact condiţiile în care pot veni rezidenţi, însă vom face tot posibilul să atagem cât mai mulţi şi pe cât mai multe specialităţi”, a precizat medicul Livia Mihalache, managerul SJU Botoşani.
În unele centre sunt medici coordonatori de rezidenţiat care au între 70 şi 140 de rezidenţi, ceea ce reduce calitatea formării acestora.
Ministrul Costache a explicat că, în străinătate, unde s-a format și el, sunt doi rezidenţi la fiecare cadru şi a fost un adevărat ”scandal” când s-a trecut de la un rezident la doi, întrucât este nevoie de stabilirea unei relaţii de mentorat între coordonator şi rezidenţi.