Nu de puține ori am auzit vorbindu-se despre carne de pui injectată, plină de hormoni de creştere, de antibiotice sau colorată pentru a părea crescută în mod tradițional. În toate este câte un sâmbure de adevăr, dar situația s-a agravat pe an ce trece. Și o recunoaște chiar ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care, printre altele a declarat, la Botoșani, că una dintre prioritățile mandatului său va fi schimbarea legi care guvernează sistemul sanitar-veterinar, pentru că modificările aduse la solicitarea lui Liviu Dragnea expun populația în fața unui risc de sănătate major. Este vorba de ridicare controlului veterinar asupra medicamentației folosite în creșterea animalelor.
Legislația sanitar-veterinară, modificată în favoarea nașului lui Dragnea junior
În urmă cu doi ani a fost modificată legea care guvernează sectorul sanitar-veterinar în avantajul omului de afaceri Sorin Paul Stănescu, nașul de cununie al lui Dragnea junior, care deținea pe atunci o firmă ce comercializa medicamente pentru animale. Astfel, în prezent, oricine poate deschide un magazin veterinar și să vândă orice fel de medicament, deoarece nu mai este nevoie de un farmacist sau un medic care să facă prescripția și comercializarea. „Medicamentul nu este o marfă care se vinde și se cumpără, nu poți să-l dai pe mâna oricui… De doi ani de zile, oricine poate să cumpere medicamente să le administreze”, declara ministrul Agriculturii, la Botoșani. Acesta a atras atenția că, în acest moment nu există un control asupra administrării medicamentelor animalelor și există riscul, și nu e mic, să consumăm produse lactate sau carne despre care credem că e crescută în mod natural și care prezintă urme reziduale de medicamente care ne pot afecta grav sănătatea. „La fel de grav se întâmplă lucrurile și cu medicamentele pe care le mâncăm din carne, din produse din carne, din lapte, din produse de lapte… Din păcate ne otrăvim încet”, a declarat Adrian Oros. Acesta a declarat că trebuie modificată cât mai repede legislația, în sensul recăpătării controlului asupra pieții medicamentelor de către veterinari. „Primul lucru, vom readuce legea la stadiul ei inițial, cum a fost din ‘98 până acum și cum este în Europa. Toate medicamentele, toate antibioticele, care prezintă reziduri în alimente trebuie să fie utilizate, comercializate cu amănuntul, să fie administrate numai de medicul veterinar… Timpul de așteptare să fie adus la cunoștință proprietarului, în așa fel încât dacă este de trei zile, păi trei zile laptele ăla nu este consumat”, a mai spus ministrul Agriculturii, la Botoșani, adăugând că aceasta este chiar o urgență, pentru că riscul asupra sănătății oamenilor este unul major chiar.
Șroturi din soia modificată genetic, importate din America de Sud
O altă problemă o reprezintă alimentația animalelor atât din gospodăriile familiale, cât și din cele profesionale. Nu de puține ori proprietarii cumpără șroturi sau mâncare pentru animale care are în compoziție șroturi de soia din importă, din America de Sud, unde este permisă cultivarea soiurilor modificate genetic.
Un semnal de alarmă este tras, în acest sens și de directorul Direcției Agricole a Județului (DAJ) Botoșani, Cristian Delibaș. Acest susține că nu există încă un studiu clar care să arate cum sau dacă ne influențează în vreun fel sănătatea organismele modificate genetic (OMG). „S-au fluturat tot felul de ipoteze, dar un studiu serios, aplicat, nu am văzut. Nici pro, dar nici contra OMG. În Uniunea Europeană este interzisă, de exemplu, cultivarea soiurilor de soia modificate genetic, dar este permis importul de șroturi de soia din Argentina și Brazilia, unde cultura OMG nu este interzisă”, a declarat directorul DAJ.