spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTPorci pentru Crăciun vânduți pe Internet

Porci pentru Crăciun vânduți pe Internet

Apropierea sărbătorilor de iarnă a făcut ca site-urile care intermediază vânzările să se umple de anunțuri privind vânzarea de porci. În ciuda crizei pestei porcine africane care afectează județul, crescătorii din județ încearcă să-și vândă animalele pe care le-au crescut pentru a scoate un ban înainte de Crăciun.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Anunțurile sunt variate atât ca preț, ca rasă de animal, cât și ca distribuție geografică în interiorul județului. Astfel, găsim de cumpărat, după preferințe porci din rasa belgiană Piétrain (porc cu pete), Landrace, Marele Alb sau chiar Mangalița. Prețul, în viu, variază între 9 și 15 lei pe kilogram, în funcție de greutate, rasă și locul de unde se achiziționează.

Eu îl vând cu 12 lei kilogramul, pentru că știu cu ce l-am hrănit. Le-am dat hrană bio, cereale și zer, iar carnea lui nu se compară cu cea de la supermarket. Veniți și vi-l alegeți, iar dacă vreți, vorbesc cu cineva sa vi-l taie la mine, dar suportați dumneavoastră toate costurile”, a declarat Mihai, unul dintre botoșănenii care și-au scos porcii la vânzare pe Internet.

Prețuri mai mici sunt spre partea de sud-est a județului, unde porcii sunt între 9 și 10 lei kilogramul, dar se adaugă și transportul.

O ofertă bogată de porci se regăsește în zona Darabani-Dorohoi. Potrivit anunțurilor postate de utilizatorii din această regiune a județului, prețul unui kilogram de porc în viu variază între 11 și 13 lei.

Pe internet au apărut anunțuri de vânzare de porci și de la crescători din zona de supraveghere a focarului de pestă porcină africană de la Hănești. Astfel, un crescător din Săveni vinde mai mulți porci cu greutăți între 120 și 150 de kilograme, cu 10 lei kilogramul, în timp ce un crescător din Știubieni vinde porci din rasa Mangalița, de aproximativ 100 de kilograme, cu 14 lei kilogramul.
Cea mai scumpă ofertă de porc în viu vine din municipiul Botoșani, unde un crescător a scos la vânzare pe internet un porc de 70 de kilograme cu 15 lei kilogramul.

Un cumătru m-a întrebat dacă nu vreau să cumpărăm în doi un porc. Am mers și am văzut că e 13 lei kilogramul în viu și 18 lei în carcasă. Păi, la banii aceștia mai bine cumperi din piață doar ceea ce ai nevoie”, a declarat Dan S. Numai că și în piață carnea de porc s-a scumpit cu 15%-20% față de lunile trecute, așa cum se întâmplă de obicei de sărbători. Mai mult, operatorii din industria cărnii au anunțat noi scumpiri generate de creșterea cursului și de penuria de porci de pe piața europeană, ceea ce îi determină să importe din China.

Astfel, cumpărarea unui porc în viu rămâne o alternativă pentru botoșăneni, care însă trebuie să fie atenți, pentru că, mai ales din zonele afectate de pesta porcină africană, comercializarea este interzisă. „Este interzisă comercializarea porcilor din gospodăriile nonprofesionale către populație. Am spus-o în fiecare ședință de CLCB (n.r. – Comitetul Local de Combaterea Bolilor). Se permite tăierea tradițională a porcilor chiar și în zona de focar, dar doar pentru consumul familial”, declara, recent, Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), care a admis că acest fenomen nu poate fi însă controlat.

În schimb, după apariția focarului de pestă porcină africană de la Hănești, în CLCB s-a decis formare unor filtre mobile, care să perieze partea centrală și de est a județului, în special zona Săveniului.

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

La ora actuală, în județul Botoșani, potrivit datelor DSVSA, sunt recenzați 33.423 de porci, majoritatea fiind în micile gospodării familiale. Spre deosebire, în 2018, în judeţ erau luaţi în evidenţă 48.188 de porci, cu aproape 4.000 mai mulţi ca în 2017.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...