miercuri, octombrie 30, 2024
AcasăLocal BTMii de apartamente goale la Botoşani

Mii de apartamente goale la Botoşani

Exodul în străinătate a lăsat goale 10% dintre apartamentele oraşului, situaţia văzându-se în numărul celor care se scad de la consumul apei sau la plata salubrizării. Municipiul Botoşani a devenit în ultimii ani un oraş al contrastelor. Mii de apartamente sunt nelocuite, proprietarii fiind plecaţi la muncă în străinătate, sau la ţară, în perioada caldă a anului. Imaginea dezolantă a blocurilor unde la vreme de seară nu se vede nici o lumină aprinsă la multe geamuri, contrastează că interesul major pentru cumpărarea apartamentelor din blocurile noi ridicate în ultimii ani în municipiu. Astfel, unele apartamente au fost vândute ca pâinea caldă încă de când blocul a fost la faza de proiect.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Aproape că nu există imobil unde să nu fie unul sau mai multe locuinţe încuiate, unde proprietarii ajung o dată pe an, de regulă în concediu, sau o dată la câţiva ani. Situaţia este cunoscută la nivelul asociaţiilor de proprietari, dar şi de către reprezentanţii societăţilor furnizoare de servicii publice. Şi preoţii botoşăneni au o imagine clară a acestei migraţii, ştiut fiind faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă trec pe la locuinţele enoriaşilor pentru a vesti Naşterea, respectiv Botezul Domnului.

Cristian Romanovschi, şeful Serviciului comercial din cadrul Nova Apaserv, a declarat că în municipiu, la un număr total de 35.505 apartamente, 3500 sunt nelocuite. Acest lucru se reflectă în scăderea lunară a cantităţii de apă care este furnizată la blocuri. Înainte de plecare, botoşănenii se prezintă la Nova Apaserv pentru a anunţa că pentru o perioadă anume nu vor mai fi acasă, deci nu vor avea consum de apă.

„Nivelul chiriilor este destul de mare pentru Botoşani”

Cornel Timofte, patronul unei agenţii imobiliare, confirmă faptul că în municipiu sunt foarte multe apartamente nelocuite. Mulţi proprietari nu renunţă la acestea în ideea că peste câţiva ani vor reveni acasă. Cu gândul la bunurile din locuinţe, puţini sunt cei care acceptă să le închirieze, chiar dacă vorbim de chirii de 250 – 300 de euro pentru un apartament. „Nivelul chiriilor este destul de mare pentru Botoşani, însă, chiar şi aşa, mulţi proprietari preferă să păstreze apartamentele încuiate, nu să le închirieze motivând că nu vor să le fie distruse bunurile. Există multe persoane care caută apartamente de închiriat,  dar oferta pe acest segment este foarte scăzută”, a explicat Cornel Timofte.

„Apartamentele cu patru camere nu se prea vând”

Cei care se decid să se stabilească în ţara unde au muncit în ultimii ani, vând apartamentele la preţuri destul de mari. „În general se vând apartamentele cu două camere şi garsonierele. Preţul la garsoniere este între 25.000 şi 30.000 de euro, preţ care depinde şi de zonă, în timp ce apartamentele cu două camere ajung la 30.000 – 35.000 de euro. Apartamentele cu patru camere nu se prea vând”, a precizat Cornel Timofte.

Tot mai multe blocuri noi construite în municipiu

Piaţa imobiliară a cunoscut o dezvoltare uluitoare în ultimii ani. Printre blocurile ridicate în perioada comunistă şi-a făcut loc blocuri moderne, construite după ultimele cerinţe în domeniu.

„În perioada iulie 2016 – noiembrie 2019, s-a constatat o evoluţie mult mai mare faţă de anii anteriori în ceea ce priveşte construirea de blocuri noi, de locuinţe colective destinate vânzării în municipiul Btooşani. Astfel, în 2017, pe strada Victoriei numărul 4, vizavi de Modarom s-a emis o autorizaţie de construcţie pentru bloc cu regim de înălţime demisol, plus parter plus cinci etaje (20 de ap), cu spaţii comerciale la parter şi la demisol. Pe strada Izvoarelor numărul 2, în imediata apropiere a Bisericii „Sfântul Ilie”, s-a construit un imobil cu trei scări, cu subsol, parter şi patru etaje, însumând 40 de unităţi locative”, a declarat Marian Murariu, viceprimar al municipiului.

În 2018, în cartierul Maxim Gorki 19, s-a emis autorizaţie pentru trei blocuri, cu subsol, parter plus patru etaje, unul dintre blocuri, celelalte două, care sunt în planul doi au subsol parter şi şase etaje, având al şaptelea etaj retras, acolo fiind apartamente de lux. În total sunt 95 de unităţi locative noi. Pe Calea Naţională 48, lângă Stadionul Municipal, se ridică un imobil cu opt etaje (70 de apartamente).

În acest an, pe strada Ştefan cel Mare, numărul 39 s-a emis autorizaţia de construire pentru un bloc cu 20 de apartamente care vor fi închiriate tinerilor specialişti în sănătate. În locul unei foste mori, pe strada Împărat Traian 34, se lucrează la un bloc cu demisol, plus parter plus patru taje, având trei scări şi un total de 50 de locuinţe. Pe strada Independenţei 5H, s-a emis autorizaţie pentru reamenajare spaţiu de birouri, în locuinţe. „Practic, aici fusese obţinută anterior o autorizaţie pentru o clădire parter plus două etaje. Ulterior, investitorul a decis să o transforme în clădire de locuit”, a explicat viceprimarul. Tot pe strada Independenei se ridică un bloc cu 12 apartamente.

Şi pe strada Dimitrie Ralet 26 Un imobil cu două etaje se ridică pe strada Dimitrie Ralet 26 (cu şase apartamente), clădirea fiind aproape de finalizare. La finalul anului trecut, a fost inaugurat blocul de lângă Şcoala 11, incluzând  12 apartamente, unde proprietarii s-au mutat de luni bune.

„S-au vândut foarte bine apartamentele în blocurile noi, la un preţ de  1000 – 1100 de euro metru pătrat. La blocul de lângă Muzeul Judeţean, preţul a fost de 1300 – 1400 de euro metru pătrat. Aceste locuinţe sunt foarte căutate, nu neapărat de tineri. Este poate greu de crezut, însă sunt şi persoane care au locuit în apartamente vechi şi vor să locuiască în blocuri noi, vor alte condiţii”, a concluzionat Cornel Timofte.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
12.7 °
11.6 °
91 %
0.2kmh
100 %
mie
16 °
joi
15 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La Lupăria-Prăjeni se pedalează aşa de mult, că s-a făcut pistă de biciclete înainte să vină asfaltul.  

EDITORIAL

Scandalul Nordis, deși departe de a fi încheiat, e băgat tot mai adânc sub preșul veșnicei delăsări românești. A fost ceva vâlvă în presă,...

EPIGRAMA ZILEI

Iubita mea Românie Nu mai da înapoi ceasul Pentru că iar o să-ți fie Președinte, sasul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...