Eltrans nu mai are trecere nici în faţa magistraţilor. După ce au încasat o amendă vara trecută de la Serviciul Rutier, în urma deraierii unui tramvai, cei de la societatea de transport în comun au contestat sancţiunea în instanţă sperând să obţină clemenţă, doar că judecătorii nu le-au dat dreptate şi au menţinut amenda. Asta deşi cei de la Eltrans au dat vina pe municipalitate, care ar fi trebuit să înlocuiască şinele la circa 20 de ani de la punerea în funcţiune a liniilor de transport.
Amenda, în valoare de 3.045 de lei, a fost aplicată în urmă cu aproape şase luni, după ce pe 22 iunie a.c. un tramvai care se deplasa pe traseul 102, dinspre gară spre strada Primăverii, a deraiat în intersecţia dintre Calea Naţională şi strada Sucevei. Cercetările efectuate atunci au arătat că la efectuarea virajului la dreapta boghiul din spate a sărit de pe şină. Poliţiştii au întocmit procesul verbal în lipsă şi l-au trimis prin poştă, sancţiunea fiind aplicată pentru neasigurarea stării de viabilitate a căii de rulare a tramvaielor. Amenda a fost aplicată la numai câteva zile de la o şedinţă organizată de Primăria Botoşani în care cei din conducerea Eltrans au dat asigurări că se va face tot ceea ce este posibil pentru menţinerea căii de rulare la parametri normali.
Imediat după ce au primit procesul verbal de sancţionare, reprezentanţii Eltrans au contestat amenda în instanţă invocând faptul că a fost vorba de o deraiere uşoară şi nu poate fi vorba de neluarea de măsuri pentru asigurarea stării de viabilitate a căii de rulare atâta timp în ziua cu pricina nu au mai deraiat şi alte tramvaie. Mai mult, reprezentanţii societăţii de transport au invocat că ultima intervenţie la macazul din apropiere avusese loc pe 17 iunie a.c şi prin urmare nu se poate vorbi de o lipsă de preocupare. Totodată, cei de la Eltrans au mai arătat că societatea are doar un contract de exploatare, iar cei care ar trebui să se ocupe în mod direct de starea tehnică a căii de rulare ar fi proprietarul, respectiv municipalitatea. Interesant a fost însă un alt aspect. Între argumentele invocate în apărare, reprezentanţii firmei de transport au arătat, pentru prima dată de la valul de deraieri, că normativele prevăd înlocuirea şinelor după 20 de ani de funcţionare, însă Consiliul Local, care este proprietarul reţelei de transport, nu a realizat acest lucru decât parţial. Ba mai mult, societatea Eltrans ar fi adus la cunoştinţa municipalităţii dificultăţile întâmpinate, ultima adresă înaintată în acest sens fiind trimisă Primăriei pe 19 iunie a.c., adică cu doar câteva zile înainte de deraierea tramvaiului.
Cu toate acestea, instanţa a respins acţiunea Eltrans şi a menţinut amenda aplicată de poliţişti. „Petenta a recunoscut faptul că, deşi normativele în vigoare prevăd ca, după 20 de ani de funcţionare, să se execute reparaţii capitale cu înlocuirea completă a infrastructurii de rulare a tramvaielor, acest lucru nu s-a întâmplat în cauză, din motive financiare. Or, de moment ce aceasta are calitatea de administrator, este evident că tot ei îi revine responsabilitatea administrării în bune condiţii a infrastructurii – obligaţie de care, în mod evident, nu s-a achitat în mod corespunzător„, au arătat judecătorii în motivarea sentinţei. Mai mult, magistraţii au apreciat că „doar menţinerea sancţiunii o poate responsabiliza în vedere efectuării demersurilor care se impun pentru circulaţia în siguranţă a tramvaielor”. „Nu s-a putut omite nici gravitatea consecinţelor pe care un asemenea incident le-ar putea avea, ţinându-se cont atât de masa şi greutatea tramvaiului manevrat, cât şi de siguranţa pasagerilor transportaţi”, au mai subliniat judecătorii. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Tribunal.
Este a doua amendă încasată de Eltrans de la Poliţia Rutieră. Prima, în valoare tot de 3.045 de lei, a fost aplicată în 2017, din aceleaşi motive. Societatea a contestat şi atunci sancţiunea, dar atât Judecătoria Botoşani cât şi Tribunalul au menţinut amenda.