Strategia de construcție a Autostrăzii „Unirii”, Iași – Târgu Mureș, ar putea fi trecută pe fonduri europene, a lăsat să se înțeleagă, la Botoșani, vicepremierul Raluca Turcan. „Construcția de autostrăzi este prioritar. Am negociat deja cu Comisia Europeană, ministrul Fondurilor Europene a fost la Bruxelles şi s-a bătut în cuie o renegociere a axelor de finanțare, astfel încât banii europeni să fie concentrați pe infrastructura mare și această problemă care ne ține în urmă ani de zile față de partenerii noștri din Uniunea Europeană să capete o rezolvare. Nu se întâmplă nimic peste noapte. Asta este realitatea”, a declarat Raluca Turcan.
Întrebată dacă refacerea studiilor de fezabilitate, chiar și pe fonduri europene nu este echivalentă cu o amânare sine die a punerii în practică a Legii privind realizarea Autostrăzii „Unirii”. „Avem proiect de lege votat în Parlament, promulgat de președintele României, și construcția lui este prioritară pentru guvernul nostru. Orice finanțare se face pe documente legale, dar dacă există vicii în documentația legală suntem obligați să le remediem” , a motivat vicepremierul noile tergiversări.
Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, alături de preşedintele Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor, Marius Bodea, au analizat împreună cu liderii Asociaţiei „Moldova Vrea Autostradă” şi ai Asociaţiei „Împreună pentru A8” proiectele de infrastructură ce vor fi realizate în zona Moldovei. S-a convenit cu această ocazie ca studiul de fezabilitate pentru Autostrada „Unirii” să fie revizuit şi completat, din fonduri europene, pe întreg amplasamentul lucrării de la Târgu Mureş la Ungheni. De asemenea, Raluca Turcan a declarat că „sunt tot felul de mecanisme”. „Studiile probabil că se plătesc de pe bugetul pe anul acesta, după aia poți să obții termene de folosirea banilor dintr-un exercițiu financiar n+2 sau n+3, după care bugetul celălalt intră în vigoare”, a conchis Turcan.
Legea pentru autostradă nu este respectată
Realizarea autostrăzii este prevăzută într-o lege votată la finalul anului trecut. Iniţiativa unei legi pentru a obliga guvernul să construiască Autostrada „Unirii” le-a aparţinut parlamentarilor PMP. Proiectul a fost semnat de 71 de aleşi de la toate partidele şi a fost votat aproape în unanimitate. Ministerul Transporturilor este desemnat drept coordonator al proiectului de investiţii. Termenul de finalizare ar fi de patru ani de la intrarea în vigoare a legii, adică noiembrie 2022.
Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat Executivul că este cu ochii pe el pentru a se asigura că această autostradă va fi construită.
În ultimul an, fostul comisar european pentru pentru Politici Regionale, Corina Creţu, a susţinut, de nenumărate ori, că reprezentaţii Bruxelles-ul au vrut să-şi asume proiectul autostrăzii dintre Moldova şi Ardeal, dar Cabinetul Dăncilă a impus varianta unui parteneriat-public privat.
La finalul anului trecut, Comisia Europeană a venit în ajutorul României și a modificat POIM, în sensul creșterii ratei de cofinanţare de la 75% la 85%. Astfel, la un cost estimat al Autostrăzii „Unirii” de aproximativ nouă miliarde de euro, contribuţia României ar fi fost de 1,35 miliarde euro, în timp ce 7,65 de miliarde de euro ar fi venit de la UE, doar că guvernarea PSD a insistat pe ideea falimentară a parteneriatului public-privat. Se rezolvau două probleme dintr-un foc, asigurarea finanțării uneia dintre cele mai importante investiții și atragerea fondurilor europene, mai ales că pe acest program de finanțare absorbția este undeva la 27 de procente.
Mai trebuie spus că, în viitorul exercițiu financiar, 2021-2027, România va avea alocate pentru proiectele de infrastructură de transport aproximativ şase miliarde de euro, dar nici această sumă nu va putea fi folosită în totalitate pentru proiectele noi, deoarece vor fi fazate proiecte neterminate în valoare de aproximativ 2,5-3 miliarde de euro, astfel că nu vor mai fi fonduri europene pentru Autostrada „Unirii”.
Contor de zile pentru autostradă
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a pornit, la un an de la apariția legii pentru construcția Autostrăzii „Unirii”, un contor pentru a arăta cât timp a trecut fără ca guvernanții să facă vreun pas înainte pentru realizarea acestei investiții care ar scoate regiunea din izolare și implicit din sărăcie.
„Au trecut deja 365 de zile în care autoritățile române au refuzat în mod repetat construcţia Autostrăzii A8 prin utilizarea fondurilor europene, deși investiţia este decontabilă până la 85% din total, 365 de zile în care fostul premier al României, care clama că este ォalături de fiecare românサ, nu a vrut să fie şi alături de fiecare moldovean care circulă pe drumurile dezastruoase ale regiunii, catadicsind să vină în judeţele Moldovei doar la întâlniri electorale şi doar cu elicopterul sau avionul,… 365 de zile în care, din cauza lipsei infrastructurii, zeci de victime s-au adăugat miilor de morţi şi răniţi în accidentele ultimilor 30 de ani de pe şoselele Moldovei,… 365 de zile în care decalajele economice dintre Moldova și Transilvania, dintre Moldova și Muntenia s-au mărit”, se arată în comunicatul de presă sub titlul „Un an de nepăsare, incompetență și bătaie de joc la adresa Moldovei”.