Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a revenit asupra notei prin care impune prezența medicului veterinar la ritualul de sacrificarea procilor din gospodăriile populaţiei de dinainte de Crăciun.
Așa cum preciza, la Botoșani, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ordinul dat pe ultima sută de metri de guvernarea PSD era inoperabil și s-a decis modificarea acestuia în sensul că prezența medicului veterinar la sacrificarea porcilor va fi obligatorie doar în cazul pensiunilor care asigură masa turiștilor, în timp ce în restul gospodăriilor ritualul de Ignat va continua să se desfășoare ca și până în prezent. „Nu se poate aplica. Este un ordin care nu este în vigoare, ci doar un proiect, pe care o să-l discutăm”, declara în urmă cu o săptămână ministrul Agriculturii.
La rândul său, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Minodora Vasiliu, susține că prin noul ordin al Autorității s-a revenit la o stare normală a lucrurilor. „Așa era și normal să se întâmple. Noi nu prea avem în județ pensiuni care sacrifică animele pentru consumul turiștilor. Populația își va tăia porcii ca până acum, dar trebuie să facă examenul trichineloscopic, iar cei care cumpără carne să o facă doar din locurile autorizate”, a mai spus șeful DSVSA.
În ceea ce priveşte măsurile din fermele comerciale, reprezentanţii ANSVSA susţin că trebuie efectuate verificări asupra modului de sacrificare a porcilor, care se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine. „Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar”, spun reprezentanţii instituţiei.
Tot în fermele comerciale se va verifica modul de respectare a cerinţelor legislaţiei Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine, precum şi a măsurilor privind restricţionarea mişcărilor de porci, ca urmare a apariţiei şi evoluţiei focarelor de pestei porcine africane.
De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor inspectoratelor de poliţie judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile legale pentru transportul animalelor, cărnii şi produselor din carne, dar se va verifica şi modul de respectare a cerinţelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă şi produse din carne, ca urmare a apariţiei şi evoluţiei unor focare de pestă.
În județul Botoșani, potrivit datelor prezentate de medicul veterinar Teodor Harabagiu în ultimul Colegiu Prefectural, sunt recenzați 33.423 de porci, majoritatea fiind în micile gospodării familiale.