Pesta porcină este molima care a supus și zootehnia botoșăneană la grele încercări, deși aici s-au luat unele dintre cele mai stricte măsuri de biosecuritate.
Prezent la Botoșani la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că pesta porcină africană a fost abordată în timpul mandatului fostului guvern „într-un mod superficial şi neserios”. „S-au luat măsuri parţiale şi nu s-au luat la timp. Degeaba s-a măsura de restricţionare a circulaţiei frontierei în 2018 şi nu s-a luat în 2016 când a fost identificată pesta în Ucraina, că a fost prea târziu. Ei bifează şi spun: «am luat». Degeaba se restricţionează circulaţia închizându-se târgurile, dar samsarii în continuare plimbă animalele şi bolile dintr-un oraş în altul, că tot nu este o măsură corect aplicată … Nu poţi să restricţionezi circulaţia animalelor de la 8:00 la 16:00 şi la 16:00 să mergi acasă sau să restricţionezi circulaţia pe un drum judeţean care intră într-o localitate cu pestă şi mai sunt trei drumuri care duc în pădure pe care lumea circulă. Deci s-au făcut lucrurile într-un mod superficial, neserios”, a afirmat Oros. Acesta din urmă este și motivul pentru care prefectul Dan Șlincu a solicitat în urma cu două-trei luni renunțarea la filtrele fixe și introducerea unor filtre mobile prin sondaj. Șlincu povestea că a mers în teritoriu și a observat că sătenii foloseau drumurile de exploatare și nicidecum pe cele comunale, județene sau naționale pe care erau puse filtre. În contextul lipsei resursei umane, la începutul toamnei s-a decis ridicarea filtrelor fixe de pe drumurile din județul Botoșani.
Pesta porcină a cucerit întreaga țară
Noul ministru al Agriculturii a subliniat, de asemenea, că România „este singura ţară în care pesta a ocupat întreg teritoriul ţării în doi ani”. „Populaţia, în momentul în care a văzut, că oamenii nu sunt proşti, că aceste măsuri sunt total neserioase nu au mai avut încredere nici în măsuri, nici în autorităţile care le-au luat şi au încercat şi ei să nu respecte ceea ce se impunea. De aceea am ajuns la această situaţie total neobişnuită”, a adăugat ministrul Agriculturii, care nu a precizat concret ce măsuri va lua pentru a îndrepta situația.
Aproape o sută de mistreți răpuși de virus
În județul Botoșani, în acest an, au fost găsiți morți din cauza pestei 83 de mistreți, iar 12 dintre cei vânați erau purtători ai temutului virusului. Cel mai afectat fond de vânătoare este cel de la Hănești, unde s-au găsit 51 de mistreți morți de pestă și șapte au fost vânați. Acesta este urmat de fondul de la Ibănești cu 25 de mistreți răpuși de virus și alți patru vânați. Cele două fonduri sunt administrate de oamenii de afaceri Dumitru Solomonescu, respectiv Iulian Căzăcuț.
La porcul domestic, pesta porcină a evoluat în 18 focare în județul Botoșani, dar toate au fost închide acum o lună. Din cauza molimei au murit 20 de porci, iar alți 125 au fost sacrificați ca măsură de precauți pentru ca boala să nu se extindă.