Ludovic Orban, premierul României, este plecat în aceste zile la reuniunea Partidului Popular European (PPE) de la Zagreb. În acest context, în această săptămână, guvernul nu a mai avut programată ședința ordinară de lucru și deci nici proiectul de hotărâre făcut de Prefectura Botoșani și Consiliul Județean (CJ) Botoșani pentru alocarea a 5,6 milioane de lei pentru sistemul de termoficare din municipiul Botoșani nu a fost aprobat. Este pentru a doua oară când acest lucru se întâmplă, primul proiect de hotărâre de guvern trimis de la Botoșani, neintrând pe ordinea de zi a ultimei ședințe a Cabinetului Dăncilă.
Astfel, operatorul de termoficare are mari probleme financiare, lucru recunoscut de directorul Modern Calor, Florin Sandu. „Singura problemă cu care ne confruntăm este cea legată de subvenția pe care ar trebui să o asigure Primăria municipiului. Din luna mai această subvenție nu a mai fost plătită. Deci, dacă nu se iau măsuri pentru a se asigura aceste sume, care se ridică la aproximativ cinci milioane de lei, până la sfârșitul anului, riscăm să nu mai putem furniza agent termic pentru populație”, declara Florin Sandu în ultimul Colegiu Prefectural.
Liderul grupului PSD din Consiliul Local (CL) și președintele organizației municipale a social-democraților, Mihai Tincu susține că, împreună cu colegii săi a făcut toate demersurile pentru a aduce banii necesari la Botoșani, dar că, cea mai mare responsabilitate, ar trebui să fie a primarului Cătălin Flutur, mai ales că acum partidul din care face parte este și la guvernare.
În replică, acesta a declarat că a făcut demersuri către noul guvern pentru a primi banii necesari funcționării municipiului până la sfârșitul anului. „Împreună cu colegii din Asociația Municipiilor din România am avut întâlniri cu premierul, vicepremierul, ministrul Dezvoltării și cel de Finanțe și le-am prezentat problemele cu care ne confruntăm. Am cerut ca să fie introduse cotele de venit care le revin administrațiilor locale în Legea finanțelor publice și să nu mai fie stabilite în fiecare an prin Legea bugetului, pe care am dori-o să fie mai adoptată mai repede. Referitor la bani, noi am cerut 8,83 de milioane de lei ca să putem închide anul. Avem nevoie de bani și pentru termoficare, dar și pentru celelalte activități curente ale orașului: iluminat, salubritate, apă, străzi. Am primit promisiuni că ni se vor aloca banii la rectificarea bugetară, care va avea loc pe 26-27 noiembrie”, a conchis primarul Flutur.