Lipsa de reacție a autorităților la sesizările populației se poate solda cu plata unor daune. Direcția Județean de Drumuri și Poduri Botoșani (DJDP) a fost obligată de Judecătoria Botoșani să plătească daune de aproape 10.000 de lei, după ce nu a luat niciun fel de măsuri în cazul unui copac uscat ce s-a prăbușit în final peste gospodăria unui localnic din comuna Roma, distrugându-i mașina și alte bunuri.
Nenorocirea s-a petrecut pe 24 septembrie 2018, în jurul orei 11, când în urma unei furtuni violente un plop aflat pe marginea drumului județean care străbate comuna Roma s-a rupt și s-a prăbușit pe proprietatea lui R.A., avariind gardul, poarta, cortina de la vie și autoturismul ce se afla în curtea sa. Sub greutatea copacului, luneta unui autoturism Peugeot 407, portbagajul, haionul din partea stângă, tripla din dreapta spate și aripile au fost sparte sau îndoite, pagubele fiind evaluate la peste 6.000 de lei. În urma dezastrului, botoșănenul a povestit că făcuse două sesizări scrise la DJDP Botoșani pentru ca unitatea să ia măsuri cu acel copac care era uscat și reprezenta un pericol, dar nu s-a prezentat nimeni la fața locului pentru a lua măsuri. Prin urmare, după ce a făcut o evaluare a pagubelor suferite, R.A. s-a adresat în scris DJDP solicitând plata tuturor daunelor, doar că instituția i-a respins cererea pe motiv că nu există documente justificative.
În replică, bărbatul a apelat la ajutorul unui avocat și a acționat în judecată DJDP Botoșani, solicitând obligarea acesteia la plată. În timpul procesului, DJDP s-a apărat susținând că nu există nicio dovadă că acel plop s-a prăbușit din vina unității sau că arborele cu pricina suferea de un proces accelerat de îmbătrânire sau degradare, acest lucru fiind stabilit doar de către echipajul Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU). Mai mult, a invocat DJDP, incidentul nu a fost anunțat la 112, ci la primărie și la ISU Botoșani.
În schimb, magistrații au apreciat că toate documentele prezentate de botoșănean, inclusiv actele de la atelierul de reparații auto, înscrisurile și planșele foto, sunt suficiente pentru a atrage răspunderea civilă delictuală în persoana administratorului drumului public, în speță DJDP. Asta pentru că unitatea, prin omisiune, respectiv nealuarea măsurilor de prevenție în ce privește evitarea riscurilor de accidente provocate de arborii aflați în stare de degradare de pe marginea drumului, ar fi răspunzătoare pentru prejudiciul produs familiei R.A., vinovăția fiind evidentă și prin faptul că instituția nu a luat la timp măsuri de prevenire, deși a fost sesizată în trecut de două ori de către botoșănean cu privire la starea de degradare a arborelui și la probabilitatea ca acesta să se rupă și să provoace pagube.
Prin urmare, instanța de judecată a obligat DJDP să-i plătească botoșăneanului suma de 8.076,68 lei cu titlu de daune materiale, dar și cheltuieli de judecată în valoare de peste 1.300 de lei. Pronunțată de Judecătoria Botoșani, sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel de DJDP Botoșani, cazul urmând să fie analizat și de Tribunal.