Un bărbat în vârstă de 50 de ani, din județul Botoșani, a fost internat în stare gravă la Secţia de Boli Infecțioase, existând suspiciunea că are leptospiroză. Totul s-a petrecut cu aproximativ 10 zile în urmă, când bărbatul a mers la mama lui, într-o localitate din judeţ, pentru a o ajuta să care lemne pentru iarnă.
La un moment dat, acesta a simţit o muşcătură la nivelul mâinii drepte, cel mai probabil fiind de la un şobolan. Bărbatul a încercat să îşi trateze singur rana, însă mai mult rău şi-a făcut. A început să se simtă tot mai rău, iar luni seară s-a prezentat la Spitalul Dorohoi, medicii luând decizia să îl transfere de urgenţă la Botoşani. Bărbatul a ajuns la spital cu febră şi dureri musculare, iar medicii au decis să îl supună mai multor investigaţii specifice. În urma investigațiilor la care a fost supus, medicii au suspicionat că ar avea boala infecțioasă și au decis ca pacientul să fie transferat la secţia de boli infecţioase. Acesta a fost preluat de o ambulanţă şi transferat în cursul dimineţii de marţi. „Pacientul era într-o stare deosebit de gravă. Prezenta insucienţă hepatică, insuficienţă renală, erupţie la nivelul întegului corp, precum şi o plagă suprainfectată la nivelul antebraţului drept”, a repcizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost și ei informați și se așteaptă rezultatele analizelor de laborator. Aceştia urmează să efectueze şi o anchetă epidemiologică pentru a se stabili exact de unde a luat boala şi cu cine a intrat în contact de atunci.
Leptospiroza este o boală infecțioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos și cardiovascular.
Sursa de infecție o constituie șobolanii și alte rozătoare, vitele, porcii. Leptospirele se elimină prin urină, infectând solul, bazinele de apă și produsele alimentare. Oamenii se îmbolnavesc în timpul scăldatului în iazuri infectate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede, etc. Microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. Ajunși în organism, microbii pătrund în sânge unde se îmulțesc și apoi trec în diverse organe – rinichi, ficat, inimă.