Peste 13.000 de botoşăneni se află în prezent, în evidenţele medicilor diabetologi din judeţ. Deşi cifrele cresc vertiginos de la an la an, numărul medicilor specialişti nu doar că este mic, dar este şi îns cădere, astfel că bolnavii de diabet ajung tot mai greu să aibă parte de servicii medicale de bună calitate.
Această categorie de bolnavi este la ora actuală printre cele mai dezavantajate din judeţ, tratamentul şi supravegherea acestora făcându-se cu doar trei medici specialişti în tot judeţul. La ora actuala doar doi medici diabetologi cu normă întreagă deservesc tot judeţul, unul la Dorohoi şi unul la Botoşani, care este ajutat şi de un medic pensionar, fostul şef de secţie, diabetologul Ioan Petrescu.
Pacienţii vin pentru reţete şi analize cu noaptea în cap, iar medicii consultă de cele mai multe ori cel puţin dublul numărului permis, dar asta pentru a elibera cât mai multe reţete pentru bolnavii de diabet din judeţ. În prezent, cei mai mare unitate sanitară din judeţ este deservită de doar doi medici în cadrul secţiei Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, dintre care unul este pensionar, iar bolnavii de diabet nu au primit veşti bune, pentru că nu au parte de mai mulţi specialişti.
În fiecare lună, în jur de 100 de botoșăneni, aparținând tuturor categoriilor de vârstă, află că suferă de diabet de tip I sau de tip II. Iar medicii fac tot mai greu faţă, iar cei care vin noi nu rămân în spital. „Foarte greu reușim să facem față. Dar ne străduim. Este deficit de personal. Nu știu de ce județul Botoșani nu este atractiv pentru diabetologi. Vin, pleacă, rămânem puțini și cu un număr din ce în ce mai mare de pacienți în îngrijire”, a spus medicul Carmen Galiano, șef al Secției de Diabet și Boli de Nutriție din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Singurul „ajutor” pe care îl primesc de la medicii specialişti diabetologi pentru a nu se înghesui lunar la spital, este că o mare parte din pacienţi sunt programaţi la consultaţie la trei luni, şi anume cei la care tratamentul este luat de mai mult timp şi se ştiu exact efectele lui. Chiar şi aşa însă, numărul de prezentări este foarte mare, iar unii pacieni continuă să vină de la primele ore ale dimineţii.
Medicii mai arată că diabetul începe să afecteze toate categoriile de vârstă. Astfel, la ora actuală sunt peste 50 de copii diagnosticaţi cu diabet, cel mai mic pacient având un an, iar cel mai vârstnic 90 de ani. Deşi este denumit şi „ucigaşul tăcut”, diabetul poate, însă, fi ţinut sub control, unul din cei mai cunoscuţi medici din unitatea de Primiri Urgenţe fiind chiar el diabetic. „Deși este o boală foarte gravă poate fi ținută sub control. Am un exemplu în familie, tatăl meu are 50 de ani de când are diabet, 50 de ani de când face insulină, eu am 20 de ani și nepotul un an de când are diabet. Deci se poate trăi cu această boală, dar trebuie foarte, foarte mare atenție”, a precizat medicul Alin Atudoroae, din cadrul UPU-SMURD.
În Botoşani mai există un medic, care însă activează doar în mediul privat, însă este în contract cu Casa de Sănătate şi poate elibera, de asemenea, reţete în cadrul programului naţional de diabet, însă majoritatea pacienţilor apelează la medicii din cadrul spitalului, care sunt nevoiţi să scurteze la maxim consultaţiile, uneori omiţând să mai şi explice pacienţilor procedurile, în afară de cei care au întrebări, pentru a putea vedea cât mai mulţi pacienţi în programul de şapte ore, uneori şi cu o medie de un pacient la zece minute.