Sindicatele au intrat în război cu noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, după ce acesta a declarat că multe din dosarele de pensionare sunt întârziate voit de funcționari.
Astfel, Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM), a solicitat noului guvern, printr-un comunicat de presă, clarificarea afirmaţiilor din spaţiul public legate de activitatea caselor judeţene de pensii şi intenţia de desfiinţare a unor instituţii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. „Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii atrage atenţia că actualul ministru al muncii se află într-o gravă eroare prin faptul că, face confuzie cu privire la termenul de stabilire/emitere a deciziilor noi de pensionare şi termenul de punere în plată a acestor drepturi noi, prin afirmaţia că s-a depăşit termenul de 45 de zile”, se arată în comunicat. Reprezentanţii federaţiei invocă în acest sens dispoziţiile legale privind sistemul public de pensii, potrivit cărora, „admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii”. FSMM precizează şi faptul că angajaţii caselor de pensii respectă dispoziţiile legii prin încadrarea în acest termen, „ba mai mult, în majoritatea cazurilor deciziile dosarelor noi de pensii sunt emise sub acest termen reglementat de lege”, iar în cazurile „rare în care termenul de 45 de zile nu este respectat, situaţia poate fi generată de cauze obiective şi anume: documentaţia necesară finalizării dosarului nou de pensie este incompletă, perioade de muncă neclare, perioade de muncă în străinătate etc”.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirma după o vizita făcută la Casa de Pensii a sectorului 6 că a găsit acolo „un munte de justificări, o groază de scuze şi mi-am dat seama cât de puţin este responsabil funcţionarul nostru în faţa unor sarcini pe care le primeşte”, motiv pentru care reprezentanţii FSMM atrag atenţia noului ministru că „personalul este insuficient şi nu ineficient”. „Nu pasăm responsabilităţile şi respectăm procedurile de lucru în activitatea extrem de complexă şi laborioasă”, spun reprezentanţii federaţiei prin intermediul comunicatului. Potrivit aceleiaşi surse, „pe fondul unui deficit acut de personal, în urma măsurilor adoptate în anul 2010, a unor investiţii ineficiente din zona software&hardware, a unor condiţii de muncă neadecvate” s-a ajuns în situaţia în care personalul se confruntă cu dificultăţile de care sunt acuzaţi.
Sindicaliștii mai susțin că Legea pensiilor a avut 47 de modificări într-un interval de nouă ani, „modificări care au fost puse în aplicare cu acelaşi personal subdimensionat, care în ciuda tuturor dificultăţilor, a făcut mari eforturi pentru ca beneficiarii să primească drepturile la timp”, informează reprezentanţii federaţiei sindicale.