Jumătate din suprafața de răpiţă din acest an s-a pierdut din cauza secetei din toamna anului trecut. Cultura nu a răsărit, iar agricultorii au trebuit să o întoarcă și să cultive suprafețele respective, fie cu floarea soarelui, fie cu porumb. Cu toate acestea, în județul Botoșani s-a recoltat în acest an rapiță de pe aproximativ 4.500 de hectare, iar media culturii a fost de 2.300 de kilograme la hectar, cu un vârf de 3.400 de kilograme la hectar, obținut producătorii care stăpânesc cel mai bine tehnologia acestei culturi. „Rapița nu poate fi cultivată de orice producător, ci doar de cei care stăpânesc tehnologia de cultură. Este o cultură care te poate scoate în încurcătură, dar și una care poate produce probleme dacă nu stăpânești în cele mai mici detalii tehnologia agricolă”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole a Județului (DAJ) Botoșani. Potrivit acestuia, prețurile obținute de cultivatorii de rapiță în acest an sunt cuprinse între 1,6 și 1,8 lei pe kilogram.
La nivel național, la rapiţă s-a obţinut o medie de 2.374 kilograme la hectar, faţă de 2.487 kilograme la hectar câte s-au obținut în medie anul trecut. „Avem cu aproape 900.000 de tone mai puţin faţă de anul trecut, adică o producţie totală de 685.723 tone obţinută de pe 288.899 hectare”, au declarat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii.
Anul trecut, producţia de rapiţă boabe pentru ulei a fost de 1,515 milioane de tone, în scădere cu 9,46% faţă de anul 2017, când s-au obţinut 1,684 milioane tone, de pe 592.312 hectare, producţia medie fiind de 2.884 kilograme la hectar.