Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în judeţul Botoşani au primit o lovitură extrem de grea din partea judecătorilor botoşăneni. Asta după ce la începutul acestui an Direcţia de Sănătate Publică (DSP), care reprezintă Ministerul Sănătăţii în teritoriu a pierdut definitiv procesul cu Sanatoriul Podriga, finalul de an mai aduce lovitură instituţiei din Sănătate.
Magistraţii botoşăneni au decis în urmă cu două zile că DSP poate fi executat silit, la cererea Biroului Executorului Judecătoresc Sînziana Secrieru. „Încuviinţează executarea silită, în toate modalităţile de executare prevăzute de lege, a titlului executoriu reprezentat de Sentinţa nr. 1903/20.11.2017 pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr.1506/40/2016, completată prin Sentinţa civilă nr. 631/26.10.2018 pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr.1506/40/2016, definitivă prin Decizia nr.144/18.02.2019 pronunţată de Curtea de Apel Suceava, în vederea realizării drepturilor creditorului, inclusiv a cheltuielilor de executare efectuate în dosarul de executare nr. 863/2019. Fără cale de atac”, se arată în decizia Judecătoriei Botoşani.
Practic, acum DSP riscă executarea silită după o decizie a instanţei de la finele lui 2017, după ce Sanatoriul Podriga a funcţionat aproape o lună şi jumătate fără autorizaţie sanitară. Atunci DSP a retras autorizaţia de funcţionare a sanatoriului din de mai bine de o lună, în care unitatea a avut grijă de bolnavi din ajutoarele strânse de la botoşăneni, pentru că, odată cu autorizaţia, a fost suspendată şi finanţarea unităţii medicale.
Astfel, magistraţii botoşăneni au anulat decizia Direcţiei de Sănătate Publică Botoșani (DSP) de respingere a Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare şi au obligat instituţia să emită autorizaţia pentru perioada 18 mai 2016- 30 iunie 2016, iar Curtea de Apel Suceava a respins recursul formulat de către DSP. În acelaşi timp, DSP a fost obligată să achite Sanatoriului câte 8.030 de lei pe zi pentru perioada menţionată. Cu alte cuvinte, peste 330.000 de lei, sau 10% din bugetul pe tot anul al instituţiei care reprezintă ministerul Sănătăţii în Botoşani. De asemenea DSP trebuie să plătească şi cheltuieli de judecată în valoare de 2.000 de lei.
DSP a încercat anularea deciziei şi prin căi excepţionale
Deşi decizia Curţii de Apel a fost una definitivă, reprezentanţii DSP au încercat să o atace, considerându-se în continuare că echipa de control de la acea dată a procedat corect. „E ca şi cum dacă un om nu vede, instanţa ar veni şi ar obliga Poliţia să dea permis de conducere. Aşa şi aici. Dacă apa nu era bună, ei au venit şi ne spun să le dăm autorizaţie. tâta timp cât spui să dai autorizaţie sanitară cu buletine de apă cu analize proaste, înseamnă că nu ne-a administrat probele. Instanţa vine şi îmi spune că dacă apa e proastă eu să dau autorizaţie”, a spus la acea dată Teodor Ferariu, directorul executiv al DSP Botoşani, comentând decizia Curţii de Apel Suceava.
Reprezentanţii Sanatoriului au încercat rezolvarea amiabilă
Reprezentanții sanatoriului spun că rezultatul a fost unul normal și au așteptat o rezolvare pe cale amiabilă după comunicarea oficială. “Este o victorie importantă pentru noi, dar și normală, în același timp”, a precizat Oana Norses, managerul Sanatoriului Podriga. Aceasta a sperat ca după primirea deciziei situația să fie rezolvată într-un mod cât mai simplu și elegant pentru ambele instituții din sistemul sanitar. Acest lucru nu a fost însă posibil, şi asta în principal din cauza faptului că DSP primeşte fondurile de la Minister în baza unui buget anual, în care nu au fost prevăzute şi sumele pentru pierderea procesului pe care aceştia erau convinţi că nu îl pot pierde. Astfel, singura şansă a reprezentanţilor Sanatoriului Podriga a fost de a apela la un executor judecătoresc, care va executa Ministerul Sănătăţii prin intermediul DSP Botoşani.
Autorizaţie refuzată din cauza apei neconforme
Scandalul de la care a pornit totul a avut loc în primăvara lui 2016, când DSP a refuzat emiterea autorizaţiei sanitare invocând că Sanatoriul Podriga este alimentat cu apă neconformă. Abia în luna iulie a aceluiaşi an a fost emisă autorizaţia, după ce reprezentanţii Nova Apaserv au montat filtre speciale, care au costat peste 130.000 de lei.
De la bun început, neautorizarea Sanatoriului Podriga a fost una plină de semne de întrebare. Pe lângă faptul că situaţia a apărut în campania electorală pentru alegerile locale, ceea ce a frapat a fost faptul că aceeaşi apă care se furniza la respectiva unitate să livra şi la o mulţime de şcoli şi grădiniţe din zona Săveniului, chiar şi a secţiei exterioare a Spitalului Judeţean „Mavromati” din Săveni, în cazul cărora nu s-a decis însă neautorizarea sanitară.
Refuzul DSP, exprimat mai ales prin Silvana Tudorache, directoarea de la acea dată şi Felicia Beleca, şefa departamentului de supraveghere în sănătate publică, a adus proteste de stradă, intervenţii ale parlamentarilor, prefectului, preşedintelui CJ şi chiar implicarea ministrului Sănătăţii, toate însă fără ca cele două să fie înduplecate. Ulterior acestui scandal, şeful DSP a fost într-un fel forţat să demisioneze, după ce Ministrul Sănătăţii a dispus detaşarea timp de trei luni la Tulcea, medicul Silvana Tudorache depunându-şi imediat demisia.