Autoritățile sanitar-veterinare au început să-i înștiințeze pe oameni că sacrificarea porcilor în gospodării înaintea Crăciunului se mai poate face numai sub supraveghere personalului veterinar. Practic, fiecare gospodar care mai taie porcul trebuie să anunțe medicul veterinar, să primească aprobare de la acesta, iar un medic, asistent sau un tehnician veterinar trebuie să supravegheze procesul de sacrificare. Toate pentru a combate răspândirea pestei porcine africane.
„Aceasta reglementare era în vigoare și în trecut, dar nu se respecta. Nu e ceva nou”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Specialiștii veterinari recunosc că este foarte greu de pus în aplicare o astfel de reglementare și le cer oamenilor să facă măcar examenul trichineloscopic și le cer cumpărătorilor să achiziționeze carnea doar din locurile autorizate. „Toți trebuie să facem eforturi pentru a scăpa de pesta porcină africană. Nu mai vrem să avem cazuri la domestic, dar trebuie să respectăm niște reguli minime, pentru că pericolul nu a trecut. Mai avem patru focare la mistreț, iar acestea nu vor putea fi închise decât peste doi ani”, a mai spus Minodora Vasiliu.
În județul Botoșani sunt crescuți, anual, aproximativ 50.000 de porci, majoritatea acestora urmând a fi sacrificați în preajma Crăciunului.
Oficial, de joi, 31 octombrie, nu mai este pestă porcină africană în gospodăriile din județul Botoșani. Molima a evoluat în 18 focare la porcul domestic, din cauza molimei murind 20 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă. De asemenea, au fost găsiți morți din cauza pestei 82 de mistreți, iar 11 dintre cei vânați erau purtători ai temutului virusului. Ultimul mistreț cu pestă a fost vânat în urmă cu trei săptămâni pe fondul de vânătoare Suharău, ceea ce demonstrează că în acea zonă virusul încă există și va mai exista mult timp.
Pe de altă parte, Botoșaniul este pe lista neagră a Uniunii Europene, alături de alte 28 de județe din România. Astfel, producătorii din aceste județe nu pot exporta carne de porc sau produse din carne de porc în spațiul comunitar. Restricțiile se vor ridica la doi ani de la apariția ultimului mistreț bolnav de pestă porcină africană.