În termeni absoluți, de număr de voturi obținute în primul tur al alegerilor prezidențiale, primii trei competitori pot spune că au câștigat la votul politic, chiar dacă la urne s-au prezentat cu aproximativ 7.000 de botoșăneni mai puțini.
Viorica Dăncilă, care s-a clasat pe primul loc în alegerile de duminică la Botoșani, a adunat 51.297 de voturi cu peste cinci mii mai multe decât a obținut lista PSD la europarlamentare (46.195 de voturi). Dezastrul social-democrat se profilează însă dacă vom compara numărul de voturi cu cel obținut de Victor Ponta acum cinci ani, în primul tur al prezidențialelor. Candidatul de atunci al PSD a fost votat de numai puțin de 96.885 de botoșăneni, deci Viorica Dăncilă a pierdut aproape jumătate din susținerea pe care a avut-o în urmă cu cinci ani fostul șef al PSD.
Voturile pierdute nu se regăsesc însă la candidatul PNL, Klaus Iohannis, care a luat acum 46.674, cu aproximativ opt mii mai mult decât la confruntarea cu Victor Ponta, când a avut 38.510 voturi. Trebuie spus că PNL a obținut la Botoșani, la europarlamentare cu 5.300 de voturi mai puțin decât președintele aflat în cursă pentru un nou mandat.
O parte însemnată din voturi se regăsește la candidatul Pro România – ALDE, Mircea Diaconu, care, la Botoșani, a strâns 18.702 voturi, apropiat de suma voturilor de la europarlamentare a celor două partide care l-au susținut, Pro România (11.940) și ALDE (6.472).
Singurul candidat care a pierdut voturi față de europarlamentare este Dan Barna. Acesta a obținut la Botoșani 13.199 de voturi, față de 15.682 cât a avut Alianța 2020 USR+PLUS la alegerile din primăvară.
UDMR își păstrează bazinul electoral
Marele câștigător a fost UDMR. În judeţul Botoşani trăiesc 38 de persoane de etnie maghiară, arată ultimul recensământ realizat în România, în anul 2011. Cu toate acestea, UDMR ia alegeri de alegeri sute de voturi în Botoșani. La alegerile prezidențiale din 2014, candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a luat 753 de voturi, iar acum, același candidat a adunat 716 voturi. Trebuie spus că, la alegerile europarlamentare, UDMR a adunat la Botoșani 934 de voturi, adică de 25 de ori mai multe decât populaţia declarată ca fiind maghiară.
Situaţia nu este singulară în ţară, ea regăsindu-se şi în alte judeţe în care etnicii maghiari sunt ca şi inexistenţi. O explicație rezidă din faptul că UDMR a avut membri în birourile electorale din toate secţiile de vot, majoritatea covârşitoare fiind de etnie română. Potrivit proceselor verbale publicate pe site-ul BEC, cel puţin un vot pentru partidul minorităţii maghiare a fost exprimat în secţiile verificate prin sondaj. De altfel, în lumea politică s-a mai zvonit şi în trecut că reprezentanţii UDMR în birourile secţiilor de votare au fost delegaţi de partidele cu care era la vremea aceea aliată Uniunea Democrată Maghiară, respectiv PSD, PNL sau PDL.
În acest an, la alegerile prezidențiale, membrii birourilor secţiilor de votare au fost remuneraţi cu 460 de lei net, doar pentru primul tur, iar pentru turul doi vor mai primi încă 280 de lei.