Botoșăneanul Iulian Rotariu pare să nu aibă adversar în ultramaratonul din Mozambic. Instalat în fruntea clasamentului încă de la startul competiției, Iulian Rotariu a reușit să termine victorios și cea de a treia etapă. Astăzi (n.r. – marți, 12 noiembrie) el a reușit să parcurgă cei 45 de kilometri cu un timp de 4 ore 22 de minute și 7 secunde, dominându-și adversarii într-un stil de mare campion. Astfel, australianul Jamie Hildage, cel care este principalul său adversar, a trecut al doilea linia de sosire, dar la o diferență de aproape 40 de minute față de Iulian Rotariu. Cumulat cu cele 20 de minute avans obținute chiar din prima rundă, pompierul botoșănean are deja o oră avans fața principalului său urmăritor. Asta în condițiile în care competitorii au parcurs mai bine de jumătate din cursă și mai sunt de disputat doar ultimele două etape. Din cauza dificultăților întâmpinate pe traseu, un francez s-a retras din cursă. Interesant este că ultimii concurenți care au trecut linia de sosire, care au fost trei francezi, au obținut un timp de 9 ore 37 de minute și 49 de secunde, adică mai mult decât dublul timpului scos de Iulian.
„Ultra Africa Race”, care a debutat duminică, 10 noiembrie a.c., este o cursă de anduranță organizată de „Canal Aventure”. La start s-au înscris 15 maratoniști, printre care și două femei, Iulian Rotariu fiind singurul român care participă la această cursă. Cursa se desfășoară pe o distanță de 220 de kilometri, care este parcursă în cinci etape. Ultima etapă a ultramaratonului este programată să se desfășoare pe 14 noiembrie, când vor fi anunțate rezultatele finale.
Subofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, Iulian Rotariu a participat la mai multe competiţii de anduranţă. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reuşit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfăşurat în China. Patru luni mai târziu el a egalat performanţa la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfăşurat în Chile. În mai 2017 el a participat şi la „Sahara Race” organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă şi locul IV la general, situaţia repetându-se în noiembrie 2017 când a participat la „Roving Race” derulat în Patagonia Argentina. În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica. Ultima și cea mai mare performanță a fost realizată în anul acesta în luna mai, în Australia, când botoșăneanul a câștigat detașat ultramaratonul „The Track”, cu un nou record al competiției. Reușitele lui sunt cu atât mai lăudabile cu cât Iulian Rotariu nu este un sportiv de performanță, iar participările în aceste competiții au fost în scop caritabil, el încercând să sprijine activitatea Asociației Părinților Copiilor cu Autism Botoșani.