Pe 22 septembrie, a fost inaugurat în Montreal cel de al doilea monument – bust al lui Eminescu din acel oraş şi al cincilea din Canada. Potrivit celor precizate de profesorul Vania Atudorei, botoşănean stabilit în Canada de mulţi ani, Canada devine ţara cu cele mai multe monumente Eminescu din afara României, fără a lua în calcul Republica Moldova şi Bucovina Ucraineană.
Bustul a fost realizat la initiaţiva lui Leonard Ionuţ Voicu, fost preşedinte al Cenaclului literar Eminescu din Montreal şi preşedinte al Asociației Canadiene a Scriitorilor Români (ACSR), structură care a împlinit în acest an 18 ani de existenţă. Bustul a fost realizat de sculptorul român Petru Ilie Birău şi a fost amplasat în faţa Casei Române din Montreal, lângă Biserica Ortodoxă Română „Buna Vestire”, fondată de românii din Bucovina în 1918. În Montreal mai există un mare monument din bronz al lui Eminescu realizat de sculptorul basarabean Vasile Gorduz şi dezvelit la 18 septembrie 2004, în Piaţa României din Montréal, în prezenţa Preşedintelui României de atunci Ion Iliescu.
Preotul paroh Liviu Alexandrescu, cel care a sfinţit bustul, a afirmat că peste tot unde există o biserică ortodoxă română ar trebui ca în faţa ei să fie şi un bust al lui Mihai Eminescu.
„În afară de cele două monumente Eminescu de la Montreal, mai există alte două monumente Eminescu în Canada, în provincia Ontario, unul dintre cele mai frumoase la Câmpul românesc de la Hamilton, sculptat în 1989 de marele artist brăilean Nica Petre şi altul în oraşul Windsor, aflat la frontiera cu SUA, la Biserica « Sfântul Gheorghe », sculptat de Aurel Contras. Acest bust a fost donat de milionarul canadian evreu de origine română Herman Victorov şi a fost inaugurat la 10 iunie 2006. Celălalt monument Eminescu se află la Edmonton, la Biserica <Constantin şi Elena”>, dezvelit pe 15 ianuarie 2011 şi realizat de către sculptorul Gheorghe Alupoaei. Dintre toate personalităţile istoriei şi culturii românilor, Eminescu continuă să rămână cel mai iubit, cimentul şi legătura sufletească indisolubilă dintre toţi românii oriunde s-ar afla ei în lume”, a concluzionat Vania Atudorei.