duminică, aprilie 6, 2025
AcasăLocal BTBust al lui Eminescu inaugurat în Canada

Bust al lui Eminescu inaugurat în Canada

Pe 22 septembrie, a fost inaugurat în Montreal cel de al doilea monument – bust al lui Eminescu din acel oraş şi al cincilea din  Canada. Potrivit celor precizate de profesorul Vania Atudorei, botoşănean stabilit în Canada de mulţi ani, Canada devine ţara cu cele mai multe monumente Eminescu din afara României, fără a lua în calcul Republica Moldova şi Bucovina Ucraineană.

Bustul a fost realizat la initiaţiva lui Leonard Ionuţ Voicu, fost preşedinte al Cenaclului literar Eminescu din Montreal şi preşedinte al Asociației Canadiene a Scriitorilor Români (ACSR), structură care a împlinit în acest an 18 ani de existenţă. Bustul a fost  realizat de sculptorul român Petru Ilie Birău şi a fost amplasat în faţa Casei Române din Montreal, lângă Biserica Ortodoxă Română „Buna Vestire”, fondată de românii din Bucovina în 1918. În Montreal mai există un mare monument din bronz al lui Eminescu realizat de sculptorul basarabean Vasile Gorduz şi dezvelit la 18 septembrie 2004, în Piaţa României din Montréal, în prezenţa Preşedintelui României de atunci Ion Iliescu.

Preotul paroh Liviu Alexandrescu, cel care a sfinţit bustul, a afirmat că peste tot unde există o biserică ortodoxă română ar trebui ca în faţa ei să fie şi un bust al lui Mihai Eminescu.

„În afară de cele două monumente Eminescu de la Montreal, mai există alte două monumente Eminescu în Canada, în provincia Ontario, unul dintre cele mai frumoase la Câmpul românesc de la Hamilton, sculptat în 1989 de marele artist brăilean Nica Petre şi altul în oraşul  Windsor, aflat la frontiera cu SUA, la Biserica « Sfântul Gheorghe », sculptat de Aurel Contras. Acest bust a fost donat de milionarul canadian evreu de origine română Herman Victorov şi a fost inaugurat la 10 iunie 2006.  Celălalt monument Eminescu se află la Edmonton, la Biserica <Constantin şi Elena”>, dezvelit pe 15 ianuarie 2011 şi realizat de către sculptorul Gheorghe Alupoaei. Dintre toate personalităţile istoriei şi culturii românilor, Eminescu continuă să rămână cel mai iubit, cimentul şi legătura sufletească indisolubilă dintre toţi românii oriunde s-ar afla ei în lume”, a concluzionat Vania Atudorei.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
2.7 °
-0 °
87 %
1.3kmh
73 %
D
1 °
lun
5 °
mar
7 °
mie
6 °
J
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...