Afacerile de orice fel reprezintă o provocare pentru fiecare persoană în parte care se decide să își facă o firmă în care să investească pentru a avea profit mai târziu. Nu este deloc ușor să faci toate acele calcule, să încerci să faci rost de un capital de început, să îți alegi colaboratorii și angajații, în caz că ai nevoie de ei. Multe decizii luate greșit pot reprezenta adevărate riscuri pentru afacerea ta, deci ai mare grijă cum îți planifici totul.
Afaceriștii de succes ajung la cifre mari de afacere și de profit pentru că știu să analizeze foarte bine piața, să aibă și inspirația de a găsi soluții pentru diverse nevoi, dar și să combine acest lucru cu o gândire rațională, prin care să își calculeze cum pot să facă acel produs/serviciu ceva ce lumea va dori să folosească, ce tip de resurse sunt necesare și așa mai departe. Însă, chiar și ei pot ajunge să riște inutil și chiar să piardă toată investiția, existând multe tipuri de pericole în cadrul afacerilor.
Iată la ce riscuri NU ar trebui să se expună afaceriștii din Botoșani
- Să nu se informeze suficient despre ce sectoare de activitate pot fi oportune pentru ei
Există nenumărate firme locale ce își aleg sectorul în care vor să activeze, dar care, pe parcurs, din cauza unor factori interni sau externi, ajung să se trezească într-o situație nefavorabilă. Schimbările economice continue contribuie și ele la astfel de efecte.
În anul 2018, în Botoșani, a existat următoarea situație a firmelor cu grad mare de risc al sectorului de activitate:
După cum se poate observa, cele mai multe firme care prezintă un grad mare de risc sunt acelea care au avut în 2018 o cifră de afaceri situată între 0 și 100 de mii de euro și care activează (sau activau în acel an) în sectoarele –
- Industria extractivă;
- Industria metalurgică;
- În domeniul comerțului cu amănuntul;
- În domeniul fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte.
Desigur, celelalte industrii nu sunt la o distanță foarte mare de cele enumerate, însă cele 4 au cel mai mare grad de risc.
Pentru a putea să faci o analiză amănunțită și să verifici acest grad de risc chiar pentru fiecare companie în parte, verifică lista firmelor din Botoșani online.
Poți alege o industrie care să nu reprezinte o concurență crâncenă, în care să existe cât mai puține probabilități în care schimbările economice să aibă efecte dezastruoase, dar care să îți asigure și un venit în tot timpul funcționării. Sau, totodată, poți avea o idee revoluționară, doar că va trebuie să analizezi puțin dacă ar exista o cerere mare pentru ceea ce poți tu livra.
- Modalitățile prin care poți primi resursele financiare pentru demararea afacerii alese greșit
Există mai multe variante la care poți apela pentru a face rost de capitalul inițial.
- Cea mai bună idee este să încerci să îți faci economii. Acest lucru poate dura destul de mult, depinzând și de tipul de afacere ales, dar ai siguranța că nu depinzi de altcineva și că nu trebuie să îi returnezi.
- O altă metodă este asocierea cu una sau mai multe persoane. Investitorul vede potențial în ideea ta de business și hotărăște să se implice în oferirea unei părți din resursele financiare necesare. Acest lucru va însemna, însă, că puterea de decizie pe viitor nu o vei mai avea doar tu, ci se împarte în mod egal cu asociații, trebuind să luați hotărârile importante împreună, sfătuindu-vă.
- Fondurile europene ar putea fi o soluție, însă planul de afaceri pe care îl vei prezenta comisiei trebuie să fie unul extrem de bine elaborat, să se facă înțeleasă atât ideea, cât și potențialul business-ului. În acest caz trebuie să știi că vei avea parte de numeroase verificări din partea autorităților specializate.
- Creditele sunt o variantă disponibilă, însă ai mare grijă la toate calculele din spate. Trebuie să fii sigur/ă că poți returna banii în timp util pentru a nu avea probleme.
Fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje. Gândește-te bine înainte să iei decizia.
Riscurile reprezintă ceva normal în lumea afacerilor. Diferența dintre afaceriștii care se bucură de reușite și cei care se află în pericol este gândirea din timp asupra unor planuri de rezervă pentru orice scenariu posibil din viitor.
Sursă foto: shutterstock.com