Colonelul Cristian Amarandei, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoșani, a prezentat în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), „Planul de protecţie şi intervenţie în cazul căderilor masive de zăpadă, a producerii gheţii şi poleiului în judeţul Botoşani pentru iarna 2019 – 2020”.
Potrivit acestui plan, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, reiese faptul că sunt funcţionale 298 mijloace de deszăpezire proprii şi 51 închiriate. 11 primării au încheiat contracte de deszăpezire, alte opt sunt în curs de semnare a acestor contracte, în timp ce 52 de unităţi administrativ-teritoriale vor desfăşura activităţile specifice sezonului rece în regim propriu.
Pentru lupta cu poleiul, autoritățile au la dispoziție 5.298 de tone de nisip, 3.610 tone de sare şi 712 tone de alte materiale antiderapante, în special clorură de calciu.
Reprezentanții ISU au identificat 272 de clădiri (cămine culturale, școli, grădinițe, săli de sport și sedii de instituiții publice), care ar putea găzdui până la 14.867 de persoane în caz de calamitate. De asemenea, în județ vor fi și 11 clădiri în care se vor asigura 86 de locuri de cazare pentru persoanele fără adăpost.
Tot în cadrul acestui plan au fost luate în considerare și persoanele care sunt vulnerabile din punct de vedere medical. Astfel, la nivelul judeţului au fost identificate 22 de persoane a căror viaţă depinde de aparatele alimentate cu energie electrică, 294 de persoane care au nevoie de dializă şi 29 de gravide în trimestrul III de sarcină, pentru care echipele de intervenţie trebuie să fie pregătite în orice moment pentru a le aduce la spital.