Apropierea alegerilor prezidențiale și centrarea campaniei PSD pe mediul rural și pe urbanul mic i-a determinat pe guvernanți, chiar și interimari, să plătească imediat avansul la subvențiile pentru suprafață.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În urmă cu o săptămână, aflat în delegația premierului Viorica Dăncilă, Petre Daea, ministrul demis al Agriculturii a anunțat că jumătate din subvențiile pentru județul Botoșani fuseseră deja plătite. Șefa Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Botoșani, social-democrata Elena Lăzăruc, susține că până la sfârșitul săptămânii trecute două treimi din subvenții au fost plătite și că speră ca până la sfârșitul lunii să se ajungă la un procent de 80%. „Când a fost domnul ministru, 50% era media pe țară, pentru că Botoșani, la vremea aceea, avea 55%. Acum suntem în jur de 65%, adică 21.281 de fermieri și-au primit avansul din subvenție. Este vorba de 17,3 milioane de euro. Noi am vrea ca până la 1 noiembrie să ajungem la 75%-80%, dar totul depinde de cât de repede reușim să dăm drumul la dosare, de ce erori apar în sistem și de cum se deblochează anumite doare, pentru că sunt blocate anumite dosare la plata”, a declarat Elena Lăzăruc. Blocate sunt dosarele care au fost verificate prin teledetecție și pentru care, de ieri, a început instrumentarea controlului. În cazul în care nu există erori și acestea vor fi puse în plată. „1.251 de dosare au fost selectate la București pentru teledetecție Pe lângă acești fermieri mai sunt blocați încă 5.531 care au cel puțin o parcelă în bloc cu cei de la teledetecţie și până când nu este blocul curat nu intră niciunul la plată, ca să nu ajungă să fie supradeclarare”, a explicat Lăzăruc, adăugând că termenul final de plată este 30 noiembrie.
În acest an, la APIA Botoșani s-au depus aproximativ 33.000 de cereri, cu aproximativ 1.300 mai puțini decât anul trecut, dar pentru o suprafața mai mare cu aproximativ 6.000 de hectare, adică pentru aproape 282.600 de hectare.