Direcția Generală Anticorupție derulează o amplă campanie în Spitalul Județean, pentru a combate fenomenul șpăgii în unitatea medicală. Asta după ce Spitalul Județean s-a situat într-un top al mitei în spitalele din România, ocupând locul 10.
Astfel, în spital s-au lipit afișe cu mesajul : ”Tu poti face lumina-Suna la CALL Center Anticoruptie”. „În urma acelei statistici, cei de la Direcția Anticorupție au un promo pe care l-au trimis în toate spitalele și începând de astăzi cam la toate secțiile veți vedea afișele respective, asta tocmai din dorința de a evita problemele de care tot s-a discutat. Este o campanie făcută în urma acelui clasament și ca prevenție în ceea ce înseamnă anticorupție, nu numai în spitale ci peste tot, pentru că asta ne dorim cu toții”, a declarat medicul Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au dat publicităţii un clasament efectuat pentru prima jumătate a acestui an, legat de una din cele mai vechi practici în sistemul sanitar, şi anume aceea a şpăgii. Un studiu anti-mită pus la dispoziție de Anti-Bribery Synergy prin intermediul mecansimului de feedback al Ministerului Sănătății arată că în spitalele din România încă se cere și se dă spagă. Din cele 352 de spitale din țara analizate, topul este condus de unitățile medicale din capitală, dar și cele din Brăila, Prahova, Argeș și, din păcate, Botoșani. Unitatea sanitară care reprezintă judeţul este pe locul zece la nivel naţional între unităţile considerate, conform răspunsurilor pacienţilor, ca fiind corupte.
Această sinteză are în vedere datele colectate de la pacienți prin sms și e-mail și s-a avut în vedere răspunsul la întrebarea dacă acestora li s-a solicitat bani sau atenții de către medici sau asistențe. Potrivit analizei, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Mvromati ocupă locul zece la egalitate cu spitalul din Piteşti, cu 58 de persoane care au răspuns afirmativ la întrebarea directă dacă li s-a cerut şpagă. Nu dacă au oferit ei.