Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) va funcționa la alegerile prezidențiale din 8-10 și 22-24 noiembrie.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) nu are niciun fel de problemă legată de utilizarea tabletelor la viitoarele alegeri prezidenţiale”, a anunţat Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele comisiei parlamentare pentru alegerile europarlamentare. Ea a spus că a trimis către STS o notă în care solicită ca toate datele de la europarlamentare să fie salvate, înainte ca tabletele conectate la sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot să fie folosite la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.
Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile europarlamentare dispusese anterior sigilarea tabletelor folosite la alegerile europarlamententare. Între timp a încheiat audierile şi urmează să întocmească raportul final pe care îl va trimite către cele două Camere ale Parlamentului.
Tabletele au ajuns la STS, iar Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit, prin tragere la sorți, operatorii de tabletă la alegerile prezidențiale. Lista pentru județul Botoșani poate fi consultată aici http://www.roaep.ro/instruire/wp-content/uploads/2019/10/op_titulari/2019_10_19_101214_Sectie_PV_Tragere_Sorti_BT.PDF. De asemenea, au fost trași la sorți și președinții și vicepreședinții secțiilor de vot: http://www.roaep.ro/instruire/wp-content/uploads/2019/10/experti/2019-10-26_111509-PV-afisare-judet-BT.PDF. În aceste zile se completează birourile secțiilor de vot cu reprezentanții partidelor.
427 de secții de vot în județ
Alegerile prezidențiale vor costa peste 7,6 milioane lei la nivelul județului Botoșani. Anunțul a fost făcut de prefectul Dan Șlincu. Potrivit acestuia, peste 7,25 milioane lei vor fi folosiți pentru plata persoanelor implicate în organizarea actului electoral, iar aproximativ 400 de mii de lei sunt alocați pentru, cheltuieli privind materialele necesare votării, precum ștampile de control, ștampile de vot, tuș, sacii pentru buletine, etc. Buletinele de vor și autocolantele vor fi primite de la București. Indemnizațiile brute președinților, vicepreședinților secțiilor de vot și ale operatorilor de calculator sunt de 950 de lei la primul tur și 570 de lei pentru un eventual tur doi. Membrii secțiilor de vot vor primi o indemnizație brută de 500 de lei pentru primul tur și 300 de lei pentru un eventual tur doi.
Pe de altă parte, prefectul Dan Șlincu a mai declarat că în județ vor mai fi înființate încă două secții de vot, una la Ripiceni și alta la Vârfu Câmpului, unde s-au identificat mai mulți cetățeni ucraineni și moldoveni care au obținut cetățenia română. Cu toate acestea, experienţa alegerilor trecute arată că aceste persoane, deși au domiciliu declarat în anumite comune din județ, ele nu locuiesc de facto aici. În total, în județul Botoșani vor fi 427 de secții de vot.