Sezonul gripal a început oficial la 15 octombrie, iar dorința de vaccinare a românilor este mult mai mare, după ce și anul trecut au existat multe îmbolnăviri și aproape 200 de decese. Însă, vaccinul nu prea se găsește în cabinetele medicilor de familie, iar în farmacii lipseşte deja.
Botoşaniul a intrat în febra vaccinării antigripale din acest an, însă cu nemulţumiri, atât din partea pacienţilor, dar şi a medicilor. Asta pentru că, una se cere de la medicii de familie şi alta se şi primeşte. Astel, o primă tranşă de vaccinuri a ajuns la Botoşani în aceste zile şi este în curs de distribuire la medici, însă este vorba de doar 6.000 de doze de vaccin. Din acestea se scad persoanele cu risc şi personalul medical şi cel din MAI, iar ce rămâne va fi inoculată populaţia care a cerut acest lucru. Doar că sunt mult mai mulţi oameni care au cerut vaccin decât cei care îl vor şi primi, cel puţin în prima tranţă. Asta pentru că, potrivit DSP Botoşani, în acest an judeţul va primi 19.000 de doze de vaccin. „Pentru acest sezon, DSP a solicitat un număr de 28.000 de doze de vaccin. Pentru început au fost aprobate 19.000 de doze, ce urmează să sosească în mai multe tranşe”, a precizat Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt al DSP Botoşani.
Deşi Ministerul a trimis doar o parte din vaccinuri şi abia acum se face distribuţia către medici, aceştia acuză că numărul de doze este mai mic decât cel cerut şi nu ştiu cum să aleagă pacienţii. „Se anunță de la începutul lui septembrie că am intrat în campanie și noi încă nu le-am primit, pentru că se distribuie întâi la alte categorii de pacienţi. La medicii de familie ajung ca și cum ar fi ultima categorie, deși comanda se face în funcție de ce solicităm noi.
Nouă ni se cere catagrafia în vară (estimarea noastră pentru vaccinarea antigripală, numărul de doze) pentru pacienții din categorii de risc, căci ministerul nu poate asigura vaccinarea întregii populații. Vorbim de pacienții de peste 65 de ani, copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani, pacienții cu boli cronice, respiratorii, cardiovasculare, diabet, personalul medical și femeile însărcinate, care sunt cele mai vulnerabile. Acum, de vreme ce anunți grupele de risc, e bine că oamenii aceștia află, dar când vin la noi, nu avem cu ce să îi vaccinăm. Dacă eu am cerut 3-400 de doze şi primesc 60 cum îi aleg pe cei 60, că toţi vor?”, a susținut un medic de familie botoşănean.
De la 15 octombrie, România a intrat în plin sezon gripal, iar virusul va face prăpăd anul acesta, anunță medicii. În contextul în care aproximativ 200 de oameni au murit în 2018, din cauza gripei, și dat fiind că Ministerul Sănătății a comunicat achiziționarea a 1.500.000 de vaccinuri, românii s-au înghesuit la ușile cabinetelor medicilor de familie, pentru a se imuniza, însă medicii vor trebui să aleagă, cel puţin la prima tranşă, pe cine inoculează şi pe cine amână.
Traseul vaccinurilor este următorul: fiecare medic trimite o listă cu persoanele cu risc la DSP, care le trimite la Ministerul Sănătății, care, la rându-i, le totalizează și face licitație. Ulterior, firma care câștigă licitația le distribuie DSP în tranșe, în funcție de solicitările fiecărui județ.