1.702 de vouchere, în valoare de aproximativ jumătate de milion de lei, au ajuns în posesia botoșănenilor în urma celor trei sesiuni ale Programului „Rabla pentru electrocasnice” din acest an. Județul Botoșani se clasează undeva la mijlocul clasamentului național din acest punct de vedere, depășind un grup important de județe, unde au fost accesate între șase sute și o mie de vouchere, cu o valoare cuprinsă între 170.000 de lei și 260.000 de lei. Este vorba de județele: Covasna, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Călărași, Tulcea și Sălaj. Pe primele locuri, la acest capitol se situează capitala București, unde au fost folosite 19.095 de vouchere în valoare de peste 5,3 milioane lei, dar și județele Prahova, Dolj, Argeș, Iași, Constanța și Bihor. Aici s-au accesat între trei și patru mii de vouchere, cu valori cuprinse între 900 de mii și 1,14 milioane de lei.
La nivelul județului Botoșani, ca de altfel la nivelul întregii țări, cele mai multe vouchere au fost folosite pentru achiziționarea de noi televizoare. Astfel, din cele 1.702 vouchere folosite de botoșăneni, 920, în valoare de 207.400 de lei, au fost folosite pentru televizoare. Cele mai multe, 830, au fost date în schimbul unor televizoare clasa energetică A și A+, astfel că beneficiarii au primit din partea statului doar 200 de lei. Doar 117 vouchere au fost folosite de botoșăneni pentru cumpărarea unor televizoare mult mai eficiente din punct de vedere energetic. În acest caz, subvenția primită de la stat a fost de 400 de lei.
Pe locul următor în preferințele botoșănenilor au fost mașinile de spălat rufe. La nivelul județului au fost achiziționate 329 de astfel de produse. De data aceasta, botoșănenii s-au orientat spre cele mai eficiente din punct de vedere energetic. Așa se face că 292 din mașinile nou cumpărate erau din clasa energetică A+++, motiv pentru care subvenția încasată a fost de 300 de lei pe voucher. Au fost și 37 de achiziții de mașini de spălat din clasa A++, unde subvenția a fost de doar 200 de lei.
Botoșănenii au achiziționat și 306 frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare. Majoritatea au fost din clasa energetică A++, pentru care valoarea voucherului a fost de 300 de lei. Pentru 28 de aparate achiziționate s-au folosit vouchere de 400 de lei. De aceeași valoare au beneficiat și cei 80 de botoșăneni care au vrut să-și schimbe instalațiile de aer condiționat cu unele mai eficiente energetic.
Mașinile de spălat vase au fost printre cele mai puține căutate de către botoșăneni. Doar 67 de vouchere au fost folosite pentru achiziționarea de astfel de aparate. Cele mai multe dintre ele, 44, au fost de 300 de lei, deoarece mașinile erau din clasa energetică A++, în timp ce 23 au avut o valoare de 400 de lei, deoarece electrocasnicul achiziționat era din clasa energetică A+++.
Prin acest program, la nivel național, s-au înnoit peste 96.000 de electrocasnice, în valoare de aproximativ 26 de milioane de lei. Cea mai mare sumă folosită de români a fost în prima sesiune a programului, 11,7 milioane de lei, această scăzând apoi la 8,4 milioane în sesiunea a doua și la puțin peste șase milioane în sesiunea a treia. „Suma neutilizată (n.r. – 13,8 milioane de lei) în urma Sesiunii 2019 a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electrocasnice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic a rămas la dispoziția AFM (n.r. – Administrația Fondului de Mediu)”, se arată în răspunsul primit de „Monitorul de Botoșani” în urma unei solicitări de informații publice adresate Ministerului Mediului.