Peste două mii de pensionari botoşăneni au beneficiat în acest an de bilete de tratament subvenţionate de stat. „La Casa Judeţeană de Pensii Botoşani (CJP) au fost înregistrate 5.479 de cereri de bilete de tratament. Până în prezent au fost organizate şi finalizate 14 serii de tratament, pentru care au fost repartizate 2.318 bilete, din care am valorificat 2.189 de bilete. 320 dintre acestea au fost acordate cu titlul gratuit pentru beneficiarii de legi speciale (n.r. – veterani de război, pensionari de invaliditate sau persoane cu handicap)”, a declarat Cristina Anton. A zecea serie de tratament va începe pe 3 august şi va cuprinde 195 de bilete.
Diferenţa dintre biletele primite şi valorificate provine în cele mai multe cazuri refuzului pensionarilor de a merge la tratamente în primele serii, ei preferând lunile de vară şi bazele care nu fac parte din rândul celor aflate în proprietatea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. „Nu se prea împacă solicitările tot mai mari de bilete ale pensionarilor cu faptul că avem bilete nevalorificate, în special în extrasezon. Mulți pensionari confundă acest tratament cu vacanța sau cu un concediu în sine și își doresc foarte mult să meargă vara, în cele trei luni. La noi sezonul începe în luna martie și continuă până în luna decembrie, deci avem atâtea luni pe an în care pensionarii pot beneficia de tratament. Sunt bilete de tratament, nu bilete de vacanță”, a mai spus Cristina Anton, care susține că voucherele de vacanță au dus la o limitare a locurilor de tratament licitate de privați și astfel grosul biletelor fiind în rețeaua Casei de Pensii, TBRCM. „Avem anumite zone care sunt cerute, pentru că acolo serviciile sunt foarte bune. De exemplu: Băile Felix, Băile 1 Mai, Covasna, Nicolina, Bălțătești sau stațiunile de pe litoral”, a subliniat directorul Casei de Pensii.
De ieri, au plecat la tratament 150 de pensionari, dintre care 20 gratuit.
Preţul unui bilet la un hotel de 2 stele este de 1.684 lei, iar la hoteluri de 3 şi 4 stele un bilet costă 1.764 de lei. Cei care vor pleca la tratament cu astfel de bilete vor petrece 16 zile în staţiuni, din care 12 zile vor fi alocate procedurilor prescrise de medici.
În cazul pensionarilor, contribuţia individuală la costul biletului este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia sau de 50% din valoarea biletului, în care pensia este mai mare.