Județul Botoșani a scăpat de pesta porcină africană la domestic. Săptămâna trecută au trecut cele 45 de zile de la ultimul caz de pestă porcină înregistrat într-o gospodărie din zona comunelor Hănești Vlăsinești, astfel că și aceste focare au fost declarat închise.
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au recoltat probe serologice de la porcii santinelă introduși în gospodăriile afectate de temutul virus, iar acestea s-au dovedit a fi negative. „Toate analizele au fost negative la pesta porcină africană, așa că putem spune că închidem toate focarele la domestic”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul executiv DSVSA.
În aceste condiții, focarele vor fi declarate oficial închise vineri, când vor fi gata toate documentele. Închiderea focarelor de pestă porcină va fi comunicată însă public la sfârșitul săptămânii viitoare.
În județul Botoșani, pesta porcină a evoluat în 18 focare la porcul domestic, din cauza molimei murind 20 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă.
De asemenea, au fost găsiți morți din cauza pestei 82 de mistreți, iar 11 dintre cei vânați erau purtători ai temutului virusului. Ultimul mistreț cu pestă a fost vânat în urmă cu 10 zile pe fondul de vânătoare Suharău, ceea ce demonstrează că în acea zonă virusul încă există și va mai exista mult timp. De altfel, județul poate fi declarat „liber de pestă” abia după doi ani de la ultimul caz înregistrat la mistreț.
Cel mai afectat fond de vânătoare este cel de la Hănești, unde s-au găsit 51 de mistreți morți de pestă și șase au fost vânați. Acesta este urmat de fondul de la Ibănești cu 25 de mistreți răpuși de virus și alți patru vânați. Cele două fonduri sunt administrate de oamenii de afaceri Dumitru Solomonescu, respectiv Iulian Căzăcuț.