Un bebeluş a ajuns la spital după ce a fost vaccinat împotriva pojarului. În vârstă de nouă luni, copilul a fost dus ieri de mama lui la cabinetul medicului de familie din localitatea de domiciliu pentru a i se face doza suplimentară de vaccin antirujeolic.
Deşi teoretic acest vaccin se face la 12 luni, de ceva timp sa introdus şi o doză suplimentară, la nouă luni, din cauza numărului foarte mare de îmbolnăviri. Copilaşul a fost adus de mama lui, iar după ce a fost consultat de medic, înainte de vaccinare, acestuia i s-a inoculat doza de vaccin. Imadiat după, mama acestuia a observat că micuţul devine somnolent şi începe să facă febră, astfel că s-a îngrijorat şi a alertat şi medicul de familie. Pentru a fi siguri, aceştia au solicitat intervenţia unei ambulanţe penru ca bebeluşul să fie transportat la Botoşani imediat. „De la locul solicitării a fost preluat un copil de nouă luni, care prezenta un sindrom febril şi o stare generală influenţată după vaccinarea efectuată la dispensar. A fost preluat şi trasportat la secţia de Pediatrie, după care la cea de Contagioase Botoşani”, a precizat medicul Cristian Simionescu, din cadrul SJA Botoşani.
Medicii botoşăneni spun că micuţul este în afara oricărui pericol, iar reacţia este una normală, prevăzută şi în prospect, însă s*a recurs la acest transport pentru a fi eliminate orice suspiciuni. De asemenea, este posibil ca micuţul să fi avut un pic mai mare febra decât cea normală, ceea ce ar putea influenţa starea lui după vaccinare.
Cazul vine la exact două săptămâni după ce un bebeluş a fost la un pas de moarte după o reacţie alergică la vaccinul făcut de medicul de familie. Copilului i s-a făcut rău imediat după vaccin, fiind nevoie de intervenţia echipajului SMURD. Incidentul a avut loc la un cabinet de medicină de familie din judeţ, unde copilul a fost adus de mamă pentru efectuarea unui vaccin la vârsta de două luni, aşa cum este prevăzut în calendarul naţional de vaccinare.
La doar câteva minute după ce a fost înţepat, însă, copilul a început să dezvolte o reacţie alergică pe piele, fiind acoperi de bubiţe şi chiar băşici cu lichid la nivelul tălpilor. Imediat, medicul din cabinet i-a aplicat acestuia un tratament de urgenţă, solicitând şi invervenţia echipajului de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) al SMURD. Care a ajuns în scurt timp şi a preluat copilul, acesta fiind stabilizat şi în afara oricărui pericol.