spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTIstorii din Botoşani- Conducerea medievală a târgului Botoșani

Istorii din Botoşani- Conducerea medievală a târgului Botoșani

Precum în toate celelalte târguri moldoveneşti, conducerea locală era exercitată de către şoltuz şi pârgari care, spre deosebire de dregătorii şi slujbaşii domniei, erau aleşi de comunitatea locală, la anumite intervale de timp, dintre cei mai de seamă târgoveţi. Fiind aleşi şi nu numiţi, ei se bucurau, cu atât mai mult, de stima şi încrederea obştii, pe care o reprezentau faţă de domnie, de reprezentanţii acesteia din târg, din ţinut sau din sfatul domnesc, dar şi în relaţiile cu alte oraşe din Moldova sau din afara hotarelor acesteia.
Un alt criteriu în alegerea şoltuzului, pe lângă cel al „vredniciei” acestuia şi imaginii sale în rândul conlocuitorilor era, în egală măsură, etnic şi religios. Botoşanii fiind un oraş în care exista, din timpuri foarte vechi, o importantă comunitate armeană, beneficiară în mai multe rânduri a unor privilegii domneşti, era natural ca aceşti locuitori, ce dispuneau şi de o însemnată putere economică, să aibă organele lor proprii de conducere, cunoscătoare ale tradiţiilor specifice etniei şi capabile, prin autoritatea pe care le-o confereau funcţia, dar şi prestigiul, să armonizeze interesele celor pe care îi reprezentau cu interesele etniei majoritare, cu legea ţării şi voinţa domnului.
Documentele nu pomenesc modalitatea de desemnare a şoltuzului şi pârgarilor, dar prin analogie cu situaţia existentă în alte oraşe din spaţiul românesc bănuim că în târg exista un sfat (consiliu) lărgit, din care făceau parte delegaţi ai categoriilor reprezentative ale târgului şi care avea rolul decizional în alegerea obştii. O asemenea instituţie numită „centumvirat”, exista în oraşele săseşti ardelene; acest consiliu mai larg, format din o sută de bărbaţi, era atestat în 1458 la Cluj, iar din 1495 la Sibiu, Braşov şi în alte centre urbane.
Un document de la Constantin Movilă voievod, din 30 noiembrie 1610, sugerează, de altfel, existenţa acestui consiliu orăşenesc mai amplu. La acea dată, Eremia, fost postelnic, aducea în faţa domnului o carte de mărturie de la vornicii de Botoşani, de la şoltuz şi cei 12 pârgari şi „de la toţi orăşanii din târgul Botoşani”.
Un asemenea sfat lărgit nu era o instituţie permanentă, pentru că altminteri ar fi fost pomenit în documente cu un termen anume, consacrat, pentru toate oraşele moldoveneşti. Era convocat în anumite situaţii, rolul său funcţional fiind acela de a intermedia legăturile administrative şi economice, în primul rând, dintre consiliul mai mic, format din şoltuz şi pârgari şi restul comunităţii, în situaţii precum repartizarea dărilor din târg pe sistemul cislei, repartizarea loturilor de pământ arabil din hotarul târgului, aplanarea unor conflicte dintre categorii sociale, profesionale sau dintre persoane ori familii de etnii diferite, stabilirea persoanelor de sex bărbătesc apte pentru a lupta în cadrul steagului din târg, în eventualitatea unei solicitări domneşti etc.
Din acest sfat lărgit, în care erau reprezentate stări sociale, profesii, etnii şi religii, făceau parte, în primul rând, negustori şi meşteşugari, apoi oameni ai bisericii, cultivatori liberi etc., principalele criterii fiind cele ale reprezentativităţii şi rezidenţei permanente în târg. Credem că în Botoşani, în ciuda diversităţii etnice şi confesionale, nu existau asemenea sfaturi lărgite pentru fiecare dintre aceste etnii sau confesiuni (români, armeni, de prin secolul al XVII-lea greci, iar din cel următor evrei), în schimb reprezentanţi ai lor se regăseau între cei 12 pârgari, iar, în cazul armenilor, aceştia aveau dreptul şi la un şoltuz propriu.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Prof. dr. Daniel BOTEZATU

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.7 ° C
3.9 °
2.6 °
70 %
4.4kmh
37 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...