Zeci de elevi de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian”, Liceul de Artă „Ștefan Luchian”, Colegiul „Mihai Eminescu” și Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din municipiul Botoşani participă în aceste zile la simpozionul de istorie recentă dedicat lui Mugur Călinescu, tânărul licean, care a luptat împotriva regimului comunist la începutul anilor ’80. El s-a stins din viață în timpul anchetelor de la Securitate.
Simpozionul de istorie recentă a fost organizat de Asociaţia CulturEst, condusă de Constantin Iftime, în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani.
„Este un fapt istoric prin curajul protestului, ceea ce se cunoaşte mai puţin de tineretul de astăzi. În primul rând trebuie să arătăm, să punem tonurile pe care le ridică protestul lui în corpusul acestui dosar de urmărire informativă pentru un elev, adică dreptate socială, ceea ce era un concept nu tocmai generic pentru el. El cerea o justiţie între cetăţeni. El vedea că este o societate cu mai multe viteze, i-am spune astăzi, cu oameni de la Securitate, cu oameni de la partid care aveau privilegiile inerente şi erau sistemice, numai că nu se devoalau public”, a afirmat preşedintele CNSAS, Constantin Buchet, prezent la evenimentul din aula Colegiului „A.T. Laurian”, adăugând că în cazul lui Mugur Călinescu, întreaga mașinărie infernală a Securității ceaușiste și-a măsurat forțele cu un copil. Buchet a ținut să sublinieze că Botoșaniul, deși nu era un mare oraș, cu deschidere spre Occident sau vreun centru universitar, a avut continuă efervescență împotriva regimului comunist. „Să nu uităm că aici la Botoşani au fost 5.000 de înscrisuri cu caracter duşmănos împotriva regimului, pe ziduri, pe locuri publice de vizibilitate, ceea ce pentru un oraş de factura Botoşaniului era incredibil de masiv în termeni de comunicare şi de contestare a regimului”, a mai spus șeful CNSAS.
Elevilor adunați în aula prestigiosului colegiu, le-au vorbit istorici ai CNSAS și profesori de istorie de la liceele botoșănene care au încercat să le zugrăvească regimul comunist cât mai fidel au putut.
Mugur Călinescu, fost elev al Colegiului Naţional „A.T. Laurian” a scris, în noaptea din 12 spre 13 septembrie 1981, pe peretele Comitetului Judeţean PCR Botoşani cu cretă albastră o serie de lozinci anticomuniste. Ulterior, el a fost supus unor anchete în subsolul clădirii Securităţii, murind în 1983 de leucemie.
Trupul său a fost deshumat după trei decenii și jumătate de la moartea sa, în cadrul unei anchete derulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Fragmentele osoase ridicate după deshumare au fost expertizate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. Cum analizele au indicat un nivel normal de radioactivitate, anchetatorii vor să extindă cercetările, fragmentele osoase urmând să fie supuse la o serie de analize mult mai complexe, care ar urma să stabilească dacă tânărul botoşănean a fost otrăvit în timpul anchetei de la Securitate.