Cea mai mare combină din lume a fost prezentată agricultorilor botoșăneni pe o tarla din apropiere de Brăești. Este vorba de modelul MF Ideal 9T produs de americanii de la Massey Fergurson și declarată anul trecut drept „machine of the year”.
Potrivit datelor prezentate de reprezentanții firmei care au adus-o la demonstrație, MF Ideal 9T are cea mai mare capacitate de treierat, cele mai mari buncăre pentru boabe, cele mai rapide facilități de descărcare a acestora, fiind complet automatizată și având încorporată tehnologie smart de ultimă generație. Este o adevărată uzină în mișcare, motorizată de Man. Motorul, euro 5, de șase cilindri, are o capacitate de 15,2 litri și dezvoltă 647 de cai putere. „Este o tehnologie nouă. Este o combină care merge cu 12 rânduri odată și se adresează fermierilor mari și foarte mari”, a declarat un reprezentant al distribuitorului.
Un singur astfel de utilaj, care costă peste 500.000 de euro, există în România, fiind achiziționat de un fermier din Slobozia. După ce l-a introdus în producție, fermierul respectiv a scos din uz două combine clasice.
Dintre fermierii botoșăneni, Cristian Andrici, administratorul mai multor ferme din județ, s-a arătat interesat să achiziționeze un utilaj asemănător, de o capacitate ceva mai mică, dar mult peste cele care există la momentul actual în Botoșani. Acesta s-a arătat impresionat de consumul combinei, care este la jumătate față de cel al combinelor clasice. „Este echivalentul a două combine de 300 de cai putere. La preț tot cam acolo ieși, dar, în acest caz, vorbim de un singur motor, nu de două, de un singur mecanizator nu de doi. La porumb, această combină, în zece ore, poate recolta 500 de tone, adică 50 hectare”, a declarat Cristian Andrici, care recunoaște că pentru a achiziționa un astfel de utilaj ar trebui să efectueze și lucrări pentru alți mari fermieri din județ pentru a o putea amortiza din puncte de vedere economic.
Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole a Județului (DAJ) Botoșani, a rămas și el impresionat de demonstrația de la Brăești. „Nu ai în fiecare zi ocazia să vezi o astfel de combină la lucru. Agricultorii botoșăneni devin din ce în ce mai puternici și tot mai mulți se orientează spre tehnologia de vârf. Avem în județ utilaje de ultimă generație”, a conchis directorul DAJ.