Astăzi, în cadrul slujbei de la Catedrala Mitropolitană Iaşi, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a premiat 17 preoţi care au construit biserici în regimul comunist. Printre preoţii decoraţi s-au aflat şi trei preoţi din judeţul Botoşani. ÎPS Teofan a arătat că se apropie sărbătorirea a 30 de ani de la evenimentele din decembrie ’89 şi, puțin câte puțin trec anii și uităm de acea perioadă de dinaintea lui ’89. „Veteranii de război s-au dus sau se duc unul câte unul spre veşnicia împărăţiei cerurilor. Cei care au pătimit în închisori de asemenea ne părăsesc, puţini mai sunt printre noi. Am socotit de bine la apropierea acestui soroc, să ne aducem aminte de câteva clipe luminoase care au răzbătut ca o stea strălucitoare prin întunericul acelor vremi şi anume câţiva din preoţii care mai sunt în viaţă care au zidit biserici înainte de 1990”, a spus ÎPS Teofan. Prelatul a adăugat că s-a amintit mult despre bisericile dărâmate şi va trebui să se amintească în continuare că nimeni şi nimic nu poate justifica dărâmarea unei biserici. „În acelaşi timp, se cuvine să ne aducem aminte şi pentru faptul că, în mod special la ţară, puţin mai departe de ochii autorităţilor, acolo unde nu erau biserici sau se dărâmau datorită trecerii timpului, au fost preoţi curajoşi, mărturisitori, care au îndrăznit şi în cele din urmă au reuşit să împlinească acest lucru”, a mai arătat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Preoţii au fost prezentaţi pentru a „suplini ceea ce atunci s-a împlinit mai greu, adică cinstirea preoţilor care au zidit biserici”. Aceştia au primit pe lângă distincţie, o Sfântă Scriptură şi o icoană cu Sfânta Parascheva şi Sfântul Spiridon. Primul chemat în faţa mulţimii a fost părintele protopop Lucian Leonte, care a zidit o biserică în judeţ, în perioada 1982 – 1988 şi pe care „Dumnezeu l-a binecuvântat ca şi după Revoluţie să zidească o frumoasă catedrală în municipiul Botoşani”. Părintele Ioan Manoliu a zidit biserica din Podriga, între anii 1982 – 1989, cu bani oferiţi de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi credincioşii din zonă. Potrivit celor spus de mitropolit, preotul a avut peste zece reclamaţii în acea perioadă, dar a ştiut să le gestioneze aşa cum se cuvine. Preotul Eugen Lăzărescu din Darabani, a construit o biserică în satul Carasa, comuna Dimăcheni. „Epitropul bisericii, colaboratorul său cel mai apropiat, Dumitru Redinciuc, a fost anchetat şi bătut la Miliţie pentru că l-a ajutat pe părintele, după care şi pe părintele l-au laut şi l-au anchetat în beciurile Miliţiei, iar la sfinţire, aşa dintr-o dată, nu a mai fost curent electric, s-a întrerupt staţia de amplificare”, a mai afirmat ÎPS Teofan.
Mulţumind lui Dumnezeu că în acea perioadă deloc uşoară au existat şi astfel de iniţiative care au fost concretizate în cele din urmă, mitropolitul a concluzionat „Slavă lui Dumnezeu pentru toate”.