spot_img
joi, aprilie 17, 2025
AcasăLocal BTPesta porcină revine pe fondurile de vânătoare din județ

Pesta porcină revine pe fondurile de vânătoare din județ

După câteva luni bune de pauză, un nou mistreț cu pestă porcină africană a fost vânat pe fondul de vânătoare Suharău, ceea ce demonstrează că în acea zonă virusul încă există și va mai exista mult timp. Rezultatele de pozitivitate la pesta porcină africană au venit la sfârșitul săptămânii trecute, după ce timp de mai multe săptămâni nu s-a mai înregistrat nicio mortalitate pe focarele din județ. „Nu putem vorbi de un nou focar. Este un caz apărut în același focar, iar timp de doi ani, începând de acum nu vom putea închide focarul respectiv”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Situația nu este una singulară. Și în nord-vestul țării în județele Satu Mare și Sălaj, pesta porcină la mistreți luând o pauză după care a reizbucnit, ajungând și în gospodării.

Pe de altă parte, reprezentanți DSVSA stau cu emoții după ce un godac a murit la Hănești chiar în aceste zile, când se pregăteau să închidă focare de pestă la porcul domestic. Dacă acest caz va fi unul pozitiv, atunci închiderea focarelor din Vlăsinești-Hănești va fi amânată cu încă 45 de zile.

Până în acest moment, în județul Botoșani, pesta porcină a evoluat în 18 focare la porcul domestic, din care șase au fost închise. Din cauza molimei au murit 20 de porci, iar alți 125 au fost sacrificați ca măsură de precauți pentru ca boala să nu se extindă.

De asemenea, au fost găsiți morți din cauza pestei 82 de mistreți, iar 11 dintre cei vânați erau purtători ai temutului virusului. Cel mai afectat fond de vânătoare este cel de la Hănești, unde s-au găsit 51 de mistreți morți de pestă și șase au fost vânați. Acesta este urmat de fondul de la Ibănești cu 25 de mistreți răpuși de virus și alți patru vânați. Cele două fonduri sunt administrate de oamenii de afaceri Dumitru Solomonescu, respectiv Iulian Căzăcuț.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
44 %
7.7kmh
63 %
J
24 °
vin
21 °
S
14 °
D
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a reparat, iar acum se așteaptă să se strice din nou. Altfel nu se explică.

EDITORIAL

Aproape că nu e zi în care să nu apară în presă relatări despre românași de-ai noștri care s-au pricopsit cu dosare penale –...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...