Situația gunoiului de la Botoșani este una generalizată, unele județe fiind într-o situație mult mai critică. Astfel, Comisia Europeană (CE) a anunţat că a trimis scrisori de punere în întârziere României, dar și altor 14 state, pentru că nu şi-au respectat obligaţiile de raportare, conform legislaţiei UE în domeniul deşeurilor, informează un comunicat de presă al organismului comuniate.
Potrivit Directivei 2012/19/EU, privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, statele membre sunt obligate să raporteze Comisiei progresele realizate pentru implementarea ţintelor. De asemenea, statele membre trebuie să furnizeze Comisiei o descriere detaliată cu privire la modul în care au fost culese datele. Până acum, România, Malta şi Suedia nu şi-au îndeplinit obligaţiile în condiţiile în care nu au furnizat rapoartele pentru anul 2015.
De asemenea, potrivit Directivei 2006/66/CE privind bateriile şi acumulatorii precum şi deşeurile de baterii şi acumulatori, statele membre trebuie să trimită Comisiei rapoarte cu privire la gradele de colectare şi să precizeze în raport cum au fost obţinute datele necesare. Până acum, aceste obligaţii nu au fost îndeplinite de România, Bulgaria, Franţa, Italia, Malta, Grecia, Suedia, Slovenia, Lituania, Olanda, Spania, Ungaria, Irlanda şi Portugalia pentru anul 2016 şi/sau 2017.
Conform Directivei 2000/53/EC privind vehiculele scoase din uz, statele membre trebuie să trimită Comisiei rapoarte cu privire la ţintele impuse de Directivă împreună cu o descriere adecvată a datelor utilizate. România, Danemarca şi Slovenia nu şi-au îndeplint obligaţiile până acum, în condiţiile în care nu au furnizat rapoartele pentru 2015 şi 2016.
În sfârşit, potrivit Regulamentului CE nr. 1013/2006 privind transferurile de deşeuri, statele membre sunt obligat să raporteze Comisiei cu privire la aplicarea reglementărilor în domeniul transferurilor de deşeuri. Până acum, România nu a trimis un raport pentru anul 2017.