spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTBotoşănenii se tratează tot mai rar la specialist (video)

Botoşănenii se tratează tot mai rar la specialist (video)

Mii de botoşăneni aleg să nu meargă la medic pentru că nu îşi permit financiar. Unii nu sunt asiguraţi, alţii nu au bani să ajungă la un medic specialist cu forţe proprii. Majoritatea acestora ajung astfel la Urgenţe sau, mai rau, îşi amână vizita la medic şi astfel bolile se agravează.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS) pe anul 2018 dezvăluie că o parte semnificativă a românilor se află în incapacitatea de a accesa servicii medicale, ceea ce ne transformă într-o ţară de bolnavi cronici. Jumătate de milion de români au renunţat să mai apeleze la medic în 2018 pentru că nu-şi mai permit acest lucru, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică. „Această situaţie nu a survenit pentru prima dată anul trecut, decenii de acces limitat la îngrijire medicală de calitate ducând în prezent la o situaţie generală de sănătate care este deficitară: un locuitor al României din cinci are o problemă cronică de sănătate sau o invaliditate”, subliniază experţii Monitorului Social.
Datele citate de studiul Monitorului Social arată că 296,000 de locuitori ai României aflaţi în incapacitatea de a accesa servicii medicale ca urmare a lipsei de resurse financiare locuiesc în mediul rural, în timp ce 262.000 în mediul urban.

De altfel, INS arată că în 2017, la 10.000 de locuitori în mediul rural au revenit, în medie, doar 0,4 cabinete medicale independente de specialitate, în timp ce pentru locuitorii din mediul urban au revenit 10,1 astfel de cabinete.

Mulți dintre locuitorii județului Botoșani nu merg cu anii la un consult medical de specialitate, decât atunci când sunt forțați de o boală care tinde să se agraveze. Principală problemă este lipsă banilor pentru deplasare și consult, dar și pentru tratamentul ulterior, chiar daca o parte din el este compensat. Apoi, e desigur şi problema legată de faptul că sănătatea, ca şi educaţia, e gratuită doar pe hârtie. „Am și uitat de când nu am fost la medic. Am fost doar când am născut și atât. În urmă cu doi ani. Păi te poți duce undeva fără bani?! Cine îți face analize gratuite fără bani?! Doar un consult costă 100 de lei. Nu avem de unde să ne permitem. Avem și copii la școală. De unde?!”, a spus o femeie din satul Hulub.

Un alt bărbat susține că atât el, cât și soția lui bolnavă cu inima, ajung la un consult medical ocazional și de multe ori au fost nevoiți să îl amâne din cauza lipsei banilor și a unei asigurări de sănătate. În situații mai grave, apelează la ajutorul ambulanței prin 112. „Nu merg la medic. Mai merg la particular, cu banii jos, pentru că nu sunt asigurat. Nu prea îmi permit, dar nu ai ce să faci când te împinge boala. Nici să dau un milion în fiecare lună nu îmi permit, la Asigurări. Aşa, mai amânăm cât putem şi mergem la particular, dar deocamdată nu ne permitem. Uneori mai sunăm la 112 şi chemăm ambulanţa, că la Urgenţe e gratuit”, a spus un bărbat din Unţeni. „Nu îmi permit să mă duc la medic specialist. Așa, la medicul meu de familie mă duc. La specialist nu am bani. Cârpim și noi așa cât putem. Am renunţat de multe ori să merg la medic din cauza banilor. Mai iau o aspirină, un paracetamol şi sper să îmi treacă”, a completat o femeie.

Medicii de familie din mediul rural spun că aceste date statistice sunt un pic exagerate însă, în același timp, arată și realitatea sistemului medical românesc. „Faptul că în mediul rural nu se deschid ambulatorii de specialitate, nici măcar o secție de cardiologie, care e mai frecvență, sau de boli pulmonare este o realitate. Astea nu vin pentru că nu au aceeași adresabilitate că și într-un ambulatoriu de specialitate dintr-un centru de județ. Medicul are normă de 28 de consultații pe zi și nu le poate face într-o comună. Dacă are asigurare, pacientul beneficiază de bilet de trimitere gratuit la medicul de familie, în ambulatoriul de specialitate beneficiază de consult gratuit și rețetă compensată. Dar pentru că aceste ambulatorii pot fi la distanţă de casă, pe oameni îi costă drumul până în oraş, care uneori e destul de scump”, a precizat medicul Paul Şerban, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Botoşani.

Potrivit specialiştilor, atunci când incapacitatea financiară de a accesa servicii de sănătate devine atât de răspândită, problemele de sănătate netratate ale populaţiei devin cronice. Astfel, 19,5% din populaţia aflată în ţară suferă din cauza unei afecţiuni cronice sau invalidităţi. Atunci când procentul este defalcat pe categorii de vârstă, datele arată că 2,4% dintre aceştia sunt adulţi tineri sau foarte tineri (16-49 ani), în timp ce 5,5% au vârste curprinse între 50 şi 64 de ani, iar 11,6% au vârste de peste 65 ani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...