Mâine se anunță a fi cea mai rece zi din această toamnă. Cel puțin așa arată prognozele meteorologilor, care prevăd temperaturi chiar și sub pragul de îngheț. Astfel, este prognozată o maximă de numai 9ºC și o minimă de -1ºC. Senzația de frig va fi mai puternică din cauza ploii ce va cădea și în cursul zilei.
La nivel național, vremea va fi deosebit de rece, în zona montană înregistrându-se ninsori, în Transfăgărășan circulându-se în condiții de iarnă. Meteorologii consideră aceste zile drept primul episod de iarnă autentică.
De marți, însă, vremea reintră într-un proces de încălzire, la Botoșani urmând a se înregistra maxime ce vor depăși la sfârșitul săptămâni 20ºC. Pentru marți, temperatura maximă este prognozată la 13ºC, iar cea minimă va urca la 3ºC. De miercuri, creșterea va fi mai importantă, maxima urmând să ajungă la 19ºC, iar minima la 6ºC. Apoi, până la sfârșitul săptămânii maximele vor urca spre 21ºC, iar minimele vor oscila în jurul temperaturii de 7ºC. „Vom mai avea, pe parcursul lunii octombrie, perioade în care mercurul în termometre să ne aducă valori de temperaturi ridicate şi multe zile cu soare”, a declarat Elena Mateescu, directorul general al Agenției Naționale de Meteorologie (ANM). Mateescu a subliniat că în acest an episodul de iarnă autentică a venit mai devreme decât anul trecut, respectiv în prima decadă a lunii octombrie. În 2018, în ultima decadă a lunii octombrie, 23 – 24 octombrie, erau în vigoare o avertizare de cod galben şi una de cod portocaliu de ninsori viscolite pentru zona montană.
De altfel, potrivit prognozei pe patru săptămâni elaborate de ANM, în primele două săptămâni din octombrie, până cel mult la începutul ultimei decade din lună, este posibil să se înregistreze, în medie, temperaturi uşor mai ridicate decât normalul climatologic. „Din punct de vedere climatic, luna octombrie marchează o scădere a regimului de temperaturi comparativ cu prima lună de toamnă, în medie cu 4,5ºC. Dacă la nivelul lunii septembrie vorbim de o medie climatologică lunară de 14,5ºC, iată că deja în octombrie vorbim de 9,8ºC, iar în noiembrie de 4,5ºC”, a mai spus directorul general al ANM.
Referitor la regimul de precipitaţii, Elena Mateescu a subliniat că este nevoie să plouă pentru că în bună parte din ţară cantităţile sunt deficitare iar fenomenul de secetă pedologică este puternic. „Încă mai este nevoie de precipitaţii pentru că perioada actuală coincide cu campania însămânţărilor de toamnă”, a conchis directorul ANM.