Reprezentanţii primăriei fac sistem mobil cu camere video pentru a-i prinde şi amenda pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare. La această măsură s-a ajuns după ce toate celelalte variante nu au putut stopa fenomenul. Până la finele acestui an, municipalitatea botoşăneană va achiziţiona camere de supraveghere video care vor constitui un sistem mobil de monitorizare a salubrizării municipiului. La începutul acestui an, Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului, a propus alocarea sumei de 40.000 de lei pentru această achiziţie.
Joi, viceprimarul a semnat caietul de sarcini şi urmează să fie desemnată prin licitaţie firma care va furniza aceste echipamente. „ Vom cumpăra sisteme până la concurenţa celor 40.000 de lei. Sperăm să finalizăm licitaţia într-un termen rezonabil să le putem folosi. Este un ansamblu format dintr-o cutie, cu acumulator, panou solar, camere de supraveghere, comunicaţii de date care să ajungă în dispeceratul de la Casa Cărţii. Poliţia Locală va informa patrulele din teren care vor acţiona în timp real. Mai mult, Urban Serv va putea să-şi îmbunătăţească activitatea”, a declarat Cosmin Andrei.
Viceprimarul a explicat că au fost probleme cu scrierea acestui caiet de sarcini, deoarece sistemul trebuie inclus în sistemul de monitorizare video existent în oraş. „Sunt o serie de caracteristici tehnice care au trebuit armonizate. Ne dorim să cumpărăm câteva sisteme mobile de supraveghere pe care să le punem la dispoziţie colegilor de la Poliţia Locală pentru a monitoriza aspectele care trebuie corectate. Mai mult, îmi doresc ca un flux secundar de date să ajungă la Urban Serv pentru problemele care privesc colectarea deşeurilor pentru că nu este de ajuns ca Poliţia Locală să aplice sancţiuni pentru cei care depozitează gunoiul într-un mod necorespunzător, trebuie să intervină şi Urban Serv să corecteze situaţia”, a mai spus Cosmin Andrei.
Astfel, dacă la unele platforme va fi semnalată o cantitate foarte mare de deşeuri, sau deşeuri aruncate la întâmplare, pe lângă amenzile care vor fi aplicate, echipele societăţii de salubrizare vor avea posibilitatea să acţioneze rapid.
„Aceste camere au caracteristici inedite în sensul că pot fi mutate dintr-un loc în altul. Le putem lăsa câteva zile pe un amplasament la marginea oraşului, acolo unde sunt aruncate tot felul de deşeuri, dar şi la platformele cu probleme. Mai mult, pot fi montate pe străzile cu sens unic, acolo unde se pot aplica sancţiuni ulterior săvârşirii unor abateri în trafic de către Poliţia Locală pentru mersul pe contrasens, de exemplu, aceste camere având o rezoluţie foarte mare şi putând identifica numerele de înmatriculare”, a concluzionat Cosmin Andrei.
Bani aruncați la gunoi, în zona primăverii coșurile sunt pline, nu ai loc să arunci un șervețel, ar mai trebui angajate persoane care să se ocupe cu această problemă.