Sute de copii se nasc anual prematur, la Botoșani. Este semnalul tras de medicii botoșăneni, care spun că un copil din zece se nasc înainte de termen, la Maternitatea Botoșani. Din cei peste 2600 de copii născuți anul trecut, 10% au fost prematuri și au avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit medicului specialist în neonatologie şi pediatrie Carmen Zaboloteanu, șef Secție neonatologie de la Spitalul Județean Botoșani.
În primele opt luni ale anului 2019, s-au născut 1.759 de copii, din care 165 au fost prematuri. Unul din bebelușii aduși pe lume înainte de termen, la 28 de săptămâni, a cântărit 580 de grame. ”În fiecare an, unul din zece copii se naște sub greutate. Un asemenea copil va ocupa un incubator între 10 și 50 de zile. Cel mai mic copil din acest an a cântărit 720 grame. Nu știu dacă vă închipuiți ce înseamnă un copil de 720 grame. Sticla aceasta are 500 grame. E puțin mai mare decât sticla aceasta și plămânii lui sunt mult mai mici decât greutatea lui și ca și prezentare și atunci avem nevoie în permanență de suport respirator, de orice fel de suport. Asta înseamnă multă aparatură. Nu solicităm aparatură pentru că avem nevoie de mobilier frumos pe care să-l folosim în secție, ci pentru chiar avem nevoie. Anul acesta, am avut 350 de copii la terapie intensivă și au necesitat îngrijiri speciale”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu în cadrul unei întâlniri care a avut loc cu reprezentantii Organizației Salvați Copiii, cei care au donat aparatură de 12.000 euro Maternității Botoșani.
Medicul botoșănean a atras totodată atenția că multe mame ajung să nască fără ca sarcina să le fie monitorizată.
Un astfel de caz a avut loc anul acesta, când o mămică a adus pe lume, la domiciliu, un copil de 1.700 grame. Bebelușul a ajuns la spital cu hipotermie și cu mai multe complicații. Anul trecut, cel mai mic copil a cântărit 580 grame.
Medicii sunt de părere că această situaţie este urmare a scăderii nivelului de trai, a stresului, bolilor din primul trimestru de sarcină, în special a problemelor şi, nu în ultimul rând, a faptului că femeia gravidă este supusă deseori la munci casnice epuizante.