Octavian Eusebiu Halici, student botoşănean cu rezultate de excepţie, a participat la un stagiu de trei săptămâni în Canada, organizat de Asociația Românilor din Laval, al cărei președinte este profesorul Vania Atudorei, Cetăţean de Onoare al municipiului Botoșani.
„Stagiul din Canada s-a dovedit a fi o experiență unică, rodnică. Aveam să îmbin utilul cu plăcutul, să-mi lărgesc orizontul științific și cultural, să am parte de relaxare și de încărcare deplină cu energie. Programul stagiului a fost destul de variat și a cuprins, pe lângă cursuri de management la prestigioasa École Nationale d’Administration Publique de Montréal (Școala Națională de Administrație Publică din Montréal), numeroase vizite”, a declarat Octavian Eusebiu Halici.
În primele două săptămâni, el a străbătut o parte a uneia dintre cele mai pitorești autostrăzi ale Canadei, the Trans-Canada Highway, a ajuns în Laval, Montréal, Gatineau, Ottawa, Cornwall, Kingston, Toronto, Mississauga. „În Montréal, am vizitat mai multe muzee, dar dintre toate cel mai mult m-a impresionat Muzeul Pointe-à-Callière – muzeul de istorie și arheologie, edificiul reflectând estetica rafinată a arhitectului român Dan Hanganu, originar din Iași, ultimul etaj oferind o panoramă extraordinară a metropolei”, a adăugat tânărul. El a ajuns şi la Stadionul Olimpic, acolo unde, la doar 14 ani, în anul 1976, Nadia Comăneci devenea o stea a Jocurilor Olimpice de Vară.
În ultima săptămână, Octavian a vizitat oraşul Toronto. Vizita în Canada a fost pentru Octavian o experienţă deosebită, mai ales că a avut oportunitatea de a participa la cursurile Școlii Naționale de Administrație publică din Montreal. El s-a simțit onorat să cunoască personalități din mediul academic precum prof. dr. lector universitar Rareș Burlacu, primul profesor român la ENAP, și prof. dr. lector universitar Jean-Claude de Villiard, fost director al Grupului de Dezvoltare a Infrastructurii Băncii Mondiale (pentru țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord).
La finalul stagiului, a petrecut o seară de neuitat, la Places des Arts, alături de Vania Atudorei, unde Cătălina Musique (după numele ei de scenă) a interpretat melodii atât din repertoriul francofon, cât și cel românesc, alături de artiști canadieni de talie mondială, printre care s-a numărat și Richard Abel, unul dintre cei mai vânduți artiști instrumentali canadieni din toate timpurile, cu peste 1 milion de discuri vândute și de trei ori nominalizat la Premiul Juno.
„Am învățat multe lucruri pe durata acestui stagiu. Această experiență rodnică mi-a schimbat, de ce nu, viața. Îi rămân recunoscător domnului Vania Atudorei, pentru asigurarea internshipment-ului pe toată durata stagiului și părinților, pentru încurajarea neîncetată și pentru faptul că reprezintă exemple puternice pentru mine. Cuvintele mele sunt prea sărace pentru a exprima bucuria pe care am simțit-o văzând atât de mulți oameni frumoși, dornici să mă ajute pentru a face din visul meu o realitate”, a mai afirmat Octavian Eusebiu Halici. Tânărul le mulţumeşte celor care l-au sprijinit financiar pentru a putea merge în Canada, respectiv Helen și Costel Cosman (coordonatorii organizației Light for Children), Gaëlle și Ovidiu Mirăuță (directorii asociației Center of Hope), Liviu Beșleagă, administratorul restaurantului Patty Chips Dorohoi, managerilor Flanco și Librăriei Univers Dorohoi.