La sfârșitul săptămânii trecute, la sediul Prefecturii, au avut loc două acțiuni în care directorul Casei Județene de Pensii (CJP), Cristina Anton, a prezentat prevederile noii legi a pensiilor. Este vorba de Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice (CCDCPPV) și Comisia de Dialog Social (CDS).
Una din cele mai importante modificări este introducerea masteratului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice.
O altă noutate constă în posibilitatea alegerii perioadelor necontributive pentru totalizarea perioadei de cinci ani în condiţiile încheierii unui contract de asigurare facultativă, care se poate plăti, acum, doar pentru perioada curentă, lună de lună.
Au survenit modificări de structură şi în ce priveşte categoriile de pensii. Astfel, sunt redefinite gradele de invaliditate, pentru posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale independente în paralel.
În cadrul şedinţei CCDCPPV, Maria Puiu, liderul botoșănean al Asociației Pensionarilor Silvici, a cerut autorităților prezente la dezbatere să iasă public mai des și să spună că Fondul de Pensii a trecut de pe deficit pe excedent și că nu mai este nevoie de transfer de bani de la bugetul de stat pentru plata pensiilor. „Ar fi bine, de fiecare dată, să se sublinieze că bugetul de asigurări sociale nu mai este pe pierderi, ci este suficient de anul acesta. Toată lumea ne aruncă în față: «Voi pensionarii, care trăiți din munca noastră», «Voi pensionarii, care aveți abonament gratuit». Ar fi foarte bine să înțeleagă toată lumea că, totuși, se poate să trăim din ceea ce se adună pentru pensii”, a spus Maria Puiu.
Cristina Anton a confirmat că bugetul asigurărilor sociale a ieșit în acest an de pe deficit, ca urmare a trecerii contribuțiilor sociale de pe angajator pe angajat și a creșterilor salariale. Situația este însă una conjuncturală, pentru că, de anul viitor, odată cu majorarea pensiilor, bugetul va fi insuficient și va trece din nou pe deficit.
În cadrul ședinței CDS, la care au participat doar patru lideri de sindicat – Daniel Bulboacă (Cartel ALFA), Viorica Ocu (LSI – CSDR), Radu Fegher (CNSLR Frăția) și Virgil Bordei (CNS Meridian) – și un reprezentant al patronatelor – Eugen Achihăei –, pe lângă legea pensiilor, au fost dezvoltate şi alte subiecte de dezbatere, printre care încadrarea în diferite grupe de muncă sau vârsta standard de pensionare pentru anumite categorii.