Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va lansa, în luna octombrie, un program de finanțare pilot pentru proiecte privind prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, a anunţat, la Botoşani, ministrul Roxana Mînzatu.
Potrivit sursei citate, apelul, în valoare de zece milioane de euro, este valabil doar pentru comunităţile din regiunea Nord-Est a ţării, pe motiv că, potrivit statisticilor, „această zonă a ţării are incidenţa cea mai mare cu copii plecaţi în străinătate”. „Este un call cu valoare micuţă, dar este este doar pentru regiunea dumneavoastră, în valoare de zece milioane de euro prin Programul Operaţional Capital Uman. Cei care vor aplica pe acest program din octombrie încolo vor putea solicita maxim un milion de euro. Prin fiecare proiect vor avea de sprijinit un grup ţintă de minim 91 de copilaşi. Este un program de finanţare pilot”, a afirmat Mînzatu.
Aceasta susține că proiectul programului de finanțare a fost în dezbatere publică și că reprezentanții ministerului procesează acum „micile observații primite”. Prin acest proiect, copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate vor primi pachete de rechizite, alimente, decontare de after school sau alte cursuri și activități educative de pregătire, etc.
Prezent la conferința de presă, senatorul PSD Lucian Trufin a încercat să dezmintă încărcătura electorală a proiectului, declarând pe un ton ironic: „Nu mai bine nu am da nimic?”
Datele centralizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoșani arată că numărul oficial al preşcolarilor şi elevilor cu părinţi la mii de kilometri depărtare este în creştere. Astfel, dacă în decembrie 2018, 6.765 de copii (10,61% din populaţia şcolară) figurau în evidenţe ca având unul sau ambii părinţi plecaţi, în luna martie, numărul acestora a ajuns la 7.502 (11,77%). Aici intră 5.303 copii cu un singur părinte plecat, 1.130 care au părintele unic susţinător al familiei aflat în străinătate şi 1.069 de copii cu ambii părinţi plecaţi. Situaţia nu este 100% reală, dat fiind faptul că nu-i include pe copiii care nu frecventează grădiniţa, sau pe cei care au abandonat şcoala.
În plus, chiar şi cu aceste date cifrele ar fi departe de realitate, deoarece la un moment dat se estima că 100.000 de botoşăneni ar fi plecaţi peste hotare, ceea ce ar însemna că aproape 20.000 de copii ar creşte departe de părinţi. De altfel, sunt foarte multe clase în care mai mult un sfert dintre copii au cel puţin un părinte plecat peste hotare.