Filarmonica Botoșani a deschis în această seară stagiunea cu un concert de excepție.
Sub bagheta maestrului Mihail Secikin, care a fost dirijorul permanent al Filarmonicii Botoșani, a performat, alături de instrumentiștii locali, unul dintre cei mai buni pianiști contemporani ai Europei, Alexei Nabioulin. În vârstă de 41 de ani, Nabioulin s-a născut dincolo de Cercul Polar, la Norilsk, cel mai nordic oraș din Siberia. Acesta nu a fost un inconvenient pentru Alexei Nabioulin să ajungă un mare pianist, studiind muzica încă de la frageda vârstă de patru ani cu mama sa. La nici 18 ani a câștigat marele premiu „Alessandro Casagrande” la Terni (Italia), premiu care i-a deschis larg porțile succesului și i-a adus numeroase concerte pe marile scene ale Italiei. Doi ani mai târziu avea să câștige Dublin International Competition și premiul pentru interpretare John Field, care aveau să-i aducă și consacrarea definitivă. Dar cel mai apropiat sufletului său este premiul al doilea cucerit la festivalul Ceaikovski (2002), care a fost triplat de premiile speciale oferite de postul TV Kultura și de Conservatorul Ceaikovski.
Cu această bogată carte de vizită, Alexei Nabioulin a ajuns să concerteze pe cele mai mari scene ale lumii, dar nu a spus niciodată „nu” invitațiilor venite de la Botoșani, oraș care are un loc aparte în sufletul său. „Orașul Botoșani este ca prima iubire pentru mine, pentru că este orașul în care am concertat pentru prima dată în România, acum 11 ani. Am răspuns cu mult drag invitației Filarmonicii Botoșani… Chiar dacă Botoșaniul nu este un centru mare al Europei, pentru mine este important că un oraș mic ține mult la cultură, o păstrează și are o viață culturală. Pentru mine nu este o diferență mare unde cânt, la Berlin, la New York sau la Botoșani, e important să apar pe scenă”, a declarat Nabioulin. Acesta a cântat „Concertul pentru pian și orchestră nr 2, în Si bemol major, op. 83” a lui Johannes Brahms, o lucrare care s-a interpretat foarte rar pe scena Filarmonicii Botoșani. „Nu a mai fost cântat de 30 de ani. Mă bucur că am prezentat această lucrare care se cântă foarte rar. Am cântat Brahms, pentru că un pianist serios trebuie să cânte din opera acestuia”, a mai spus Nabioulin, care a declarat că va reveni oricând cu plăcere la Botoșani.
Concertul pentru pian și orchestră nr 2, în Si bemol major, op. 83 este o lucrare maiestuoasă, care necesită o considerabilă virtuozitate artistică, fiind considerat cel mai „simfonic” concert, se arată în programul de sală al spectacolului.
Nabioulin a fost răsplătit cu aplauze furtunoase de cei aproximativ 150 de spectatori fiind rechemat de două ori în scenă și a mai cântat două mici studii de Frédéric Chopin și Claude Debussy.
În partea a doua a spectacolului, orchestra a interpretat sub bagheta lui Secikin tot o lucrare de Brahms, „Simfonia nr 4 în Mi minor, op. 98”.