Radu Alexandru Miclescu, reprezentant al unei vechi familii de boieri moldoveni, care a dat ţării mai mulți înalți dregători, avocați, oameni politici cu greutate, mitropoliți și mari proprietari, a trecut la cele veşnice. El s-a născut pe 25 iunie 1935. Tatăl său, Gheorghe Miclescu, a fost ofiţer de aviaţie, comandantul Flotilei 1 Vânătoare, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Radu Miclescu a copilărit în conacul familiei, din Călinești – Bucecea, până la vârsta de 13 ani, când a fost nevoit să fugă. La vârsta de 17 ani a fugit la părinții lui în București, atunci a fost prins și aruncat în închisoare. Cât timp a fost în închisoare Radu Miclescu, mama sa, Magda Miclescu, a fost amenințată că ori colaborează cu regimul, ori își va pierde copilul. Sub presiunea acestei decizii, Magda Miclescu s-a sinucis.
După doi ani de închisoare, Radu Miclescu a fugit în Germania – Frankfurt, acolo unde a trăit 30 de ani. În Germania a înfiinţat renumite magazine de antichități, remarcându-se şi prin pasiunea sa de a restaura mobilier.
Radu Miclescu a revenit în locurile natale fiind primit cu foarte mare bucurie de autorităţile locale, dar şi de localnici. Conacul din Călineşti a reintrat în posesia familiei Miclescu în anul 1996 şi a fost reabilitat de către Radu Alexandru Miclescu, împreună soţia sa, Maria Ioana (Miona), născută Flondor. Conacul reabilitat a fost inaugurat pe 25 iunie 2005, zi în care Radu Miclescu a împlinit 70 de ani. Emoţia inaugurării reşedinţei din Călineşti a fost dublată de bucuria visului împlinit al soţilor Miclescu.
Clădirea şi-a recăpătat nu numai aspectul de odinioară, nu numai o parte din piesele de mobilier şi obiectele de patrimoniu ale familiei, dar şi viaţa de odinioară, fiind locuită permanent de familia Miclescu. Conacul este un adevărat muzeu de artă ce include obiecte de o valoare deosebită, printre care două fotolii, originare din camera de lucru a ţarului Alexandru I al Rusiei, de prin anii 1800, câteva mobile Biedermeier, un candelabru de lemn suedez, de pe la începutul secolului XIX, numeroase tablouri.
Vestea plecării din această lume a lui Radu Miclescu i-a întristat pe toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat.
”Aflu cu durere că a murit Radu Miclescu, descendent al unei mari familii boierești din Moldova, deținut politic în tinerețe, exilat sub comunism, revenit în țara pe care o iubea, magister elegantiarum și gazdă desăvârșită a mai tinerilor săi prieteni. Cunoscându-l în frumosul său conac din județul Botoșani, am gustat din acea Românie distrusă de comunism, care mai pâlpâie doar prin câțiva oameni. Unul dintre ei s-a stins. Dumnezeu să-l odihnească în pace și să o mângâie pe soția sa (nepoata lui Iancu Flondor, unul dintre arhitecții unirii Bucovinei cu România)!”, este mesajul lui Adrian Papahagi.
Radu Miclescu va fi înmormântat în cimitirul din Călineşti.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!