Agricultorii botoșăneni trec la un nou nivel. După ce au reuşit să comaseze mii de hectare, pe unele răscumpărându-le de la societăți cu capital străin, fermierii botoșăneni au început să lucreze în parteneriat cu cercetătorii români de la Fundulea la dezvoltarea unor hibrizi autohtoni, care se pretează la regiunea de cultură din nord-estul țării. Este cazul societății Agroliv YMP, care a realizat la Hănești un lot experimental de cultură cu 10 hibrizi de porumb.
„Aici avem hibrizi deja aclimatizați și producători de semințe care produc an de an pentru fermierii care-și doresc acești hibrizi în portofoliu. Am văzut hibridul prezent în toate exploatațiile agricole din județ și vă spun un secret, cei care încă nu l-au folosit, la anul îl vor folosi, pentru că noi, Direcția Agricolă Botoșani, în parteneriat cu nea Mitică Avădănei (n.r. – proprietarul Agroliv YMP), avem un lot demonstrativ în apropierea Stațiunii Popăuți, unde avem acești hibrizi. Acolo e doar o platformă demonstrativă cu tehnologie minimă. Nu încercăm să promovăm tehnologii de vârf”, a declarat Cristian Delibaș.
Potrivit declarațiilor fermierului, hibridul prezentat în fața a zeci de producători agricoli din județ este cel puțin la fel de productiv ca și cei ai multinaționalelor prezente în România, dar la costuri mult mai reduse. La prezentare au participat și cercetători de la societatea care a dezvoltat hibridul.