Mai mulţi botoşăneni care au case în zona Bulevardul Eminescu – Petru Rareş – Calea Naţională s-au prezentat ieri la primărie pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de intenţia unui investitor de a ridica în zonă un centru comercial. Aceştia sunt membrii Asociaţiei EMA, structură care de şase ani a tot făcut demersuri şi a reuşit să oprească două proiecte similare. Ei s-au prezentat din nou la primărie, după ce au aflat că investitorul nu renunţă la proiect. Prezent la discuţii, Dan Sandu, arhitectul şef al municipiului, a explicat că la această dată nu există o documentaţie pe rol, urmând a se lua o decizie “în funcţie de cum se vor pronunţa jurişii”. “Nu şi-au dat seama cu ce oameni verticali au de-a face. Am construit casa cu mâna mea şi nu voi accepta ca în spatele grădinii mele să fie un mare supermarket. O să facem ca în anul 1907. Dacă vreţi, îi aducem la primărie pe toţi cei care au case pe Bulevardul Eminescu şi Calea Naţională”, a declarat profesorul Luminiţa Curtman.
Ceilalţi membri ai delegaţiei s-au arătat contrariaţi de faptul că municipalitatea va accepta o nouă documentaţie, în condiţiile în care investitorul nu a primit aprobare pentru primele două proiecte.
Marian Murariu, viceprimar al municipiului, a dat asigurări că la momentul demarării consultării publice va folosi mijloace suplimentare legale pentru a-i informa pe membrii asociaţiei. “Când au fost cerute precedentele certificate de urbanism, primul lucru pe care l-am observat este accesul. Intrarea şi ieşirea de pe respectiva parcelă în sensul giratoriu este dificilă şi va crea probleme. Numai bine s-a rezolvat problema în intersecţie, acum ne creăm o problemă nouă”, a afirmat Marian Murariu. Mai mult, edilul le-a recomandat celor prezenţi să depună o petiţie în momentul în care va fi demarată consultarea publică pe acest proiect.
“Am venit la primărie să punem în atenţia autorităţilor locale care ne reprezintă să nu încalce legile. Noi membrii Asociaţiei EMA, care include 81 de proprietari de case, solicităm să fie menţinut cartierul de case. Fiecare a investit într-o casă, ca să aibă linişte. Noi, românii, chiar nu avem niciun drept? De şase ani facem demersuri. Am trimis la primărie 45 de adrese, cu oamenii din zonă, cu semnături. Au deja două negaţii pentru că noi tot am venit aici”, a mai spus Luminţa Curtman. Ea a adăugat că “funcţionarilor din primărie trebuie să le intre bine în cap faptul că sunt plătiţi din bani publici şi trebuie să apere interesele cetăţenilor”.
“Compania Lidl insistă pentru a treia oară să construiască acel supermarket în zonă, deşi a primit două negaţii de la primărie. Insistenţele sunt din partea companiei şi a proprietarului terenului, nu din partea primăriei”, a explicat Marian Murariu.