După mai multe luni de tergiversări, proiectul cu privire la construcția heliportului la Botoșani a ajuns în faza studiului de fezabilitate. Cel puțin așa anunță senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani. Potrivit acesteia, pe 27 iunie 2019 a fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului SMURD II și că imediat după semnarea contractului a fost achiziționat prin procedură de achiziție publică realizarea studiului de fezabilitate. Termenul pentru finalizarea studiului de fezabilitate este 22 octombrie.
„Proiectul tehnic va trebui să fie gata până la sfârșitul anului, astfel încât să înceapă execuția acestui proiect. În acest moment am intrat în linie dreapta cu privire la acest subiect. Heliportul va fi construit la Botoșani. Acel anunț că nu se mai face, că este compromis proiectul, nu este relevant. Am intrat pe pașii tehnici”, a spus Doina Federovici.
În ultima ședință a Consiliului Județean (CJ), cea din luna august, consilierul liberal Radu Anton a pus din nou pe tapet problema unui heliport pentru elicopterul SMURD. „Am primit, la mapă, răspunsul la interpelarea din luna mai referitoare terenul de aterizare pentru elicopter. Este, de fapt, o adresă de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență prin care se spune că, deocamdată, există contractul de finanțare cu fonduri europene cu Republica Moldova, dar nu există stabilit clar ce obiective se vor realiza. Este știu faptul că terenul de aterizare de la Botoșani este în concurență cu cel de la Vaslui. Se pare că acolo lucrurile stau mult mai bine”, a spus Anton. Consilierul județean susține că, potrivit aceleiași adrese primite, la această dată nu se știe cine va asigura finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate, că investiția va trena mulți ani și că ar trebui ca aceasta să fie făcută de CJ, din fonduri proprii.
În replică, vicepreședintele CJ Dorin Birta, aflat la conducerea instituției, a spus că nu ar fi o problemă ca CJ să finanțeze acest proiect, doar că nu se poate dubla finanțarea.
Proiect blocat de trei metri
Demersurile vizând amenajarea unui heliport pe un teren aflat în proprietatea ISU Botoşani au început de mai mult timp, dar s-au împotmolit după ce s-a constatat că terenul pus la dispoziţie de ISU nu îndeplineşte pe o latură cerinţele tehnice Inspectoratului General de Aviaţie (IGA), fiind mai mic cu trei metri. La un moment dat, primarul Cătălin Flutur a propus pentru heliport un teren în zona Rediu, însă edilul a fost informat că la această fază a proiectului nu se acceptă schimbarea locaţiei.
Proiectul IGA vizează realizarea a şapte heliporturi în România şi Republica Moldova, în baza unei finanţări europene. Cele trei heliporturi din România ar urma să fie realizate la Iași, Galați, Botoșani sau Vaslui.
Iniţial, s-a cerut ISU Botoşani să pună la dispoziţie un pătrat cu latura de 15 metri. Delegaţia IGA care a fost în control la Botoşani, a concluzionat că terenul de lângă sediul ISU, care are pe o latură 87 de metri și pe cealaltă 22 de metri, nu asigură şi acea suprafaţă de siguranţă. Practic, latura de 22 de metri ar trebuie să fie extinsă cu încă trei metri, spre calea ferată din zonă, lucru care nu s-a întâmplat încă.